Енергетична змова: Що вартує чернівецьке Обленерго для Росії

Азаров задумав – Яценюк зробив. Тандем?!.

Війна війною, а обід за розкладом, є така приказка. В нинішній українській ситуації її можна перефразувати – АТО АТОю, а обленерго продаємо за копійки. Та ще й компанії, пов’язаній з тими, хто голосував за приєднання українського Криму до Російської Федерації.

Так сталося, що влада за часів Януковича поповнювала бюджетні запаси усіма можливими і неможливими способами. Звичайно ж, на шкоду не своїм, а тільки народним інтересам. Окрім того, що взяла в Росії на $3 мільярди кредитів минулої зими, так ще й вирішила продати блокуючі пакети акцій на стратегічних об’єктах країни – обленерго, ТЕЦ тощо.

Ще 2013 року задумав тодішній прем’єр Азаров продати з молотка рештки акцій обленерго. Нинішній – Арсеній Яценюк – його справу завершив. І продав не комусь там, а серед інших – росіянам. Тож й маємо, що ПАТ «Чернівціобленерго» вже на 70% належить офшорній кампанії з глибоким російським корінням.

Наповнення бюджету за будь-яку ціну

Після приходу до влади команда Януковича 2012 року здійснила перший великий «розпродаж» державних активів серед олігархів. 7 лютого 2012-го 45% акцій «Чернівціобленерго» продали компанії «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» за 70 мільйонів гривень. Конкурс відбувся швидко і «полюбовно» – 45% відсотків акцій продали лишень на 5 мільйонів дорожче за початкову вартість. Конкурентом «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» було  ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», що пов’язують із Костянтином Григоришиним. Менше пощастило іншим обленерго. Торги постійно скасовували. На той момент експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Ґазізуллін зазначив, що конкурси не відбуваються саме через конкуренцію і відсутність заздалегідь визначеного переможця.

Але потім продали-таки акції енергетичних компаній, розділили ринок між олігархами.

Як випливає з відповіді на інформаційний запит до Фонду держмайна України, через рік після першого «розпродажу», 18 лютого 2013 року Кабмін приймає Розпорядження «Про приватизацію об’єктів паливно-енергетичного комплексу», яким затверджений перелік об’єктів ПЕК, що підлягають приватизації. До нього було включене й ПАТ «Енергопостачальна компанія «Чернівціобленерго» з пакетом акцій 25% плюс одна акція статутного капіталу. У квітні 2013 року Кабмін своїм розпорядженням виставляє акції на продаж на фондовій біржі. 2014 року внесяться зміни і доповнення до цих документів. А 17 липня 2014 року вже новий Кабмін своїм розпорядженням (не згадуючи про всі документи, перелічені вище) затверджує перелік об’єктів права державної власності, які підлягають приватизації 2014 року, куди включені вище зазначені об’єкти. Загалом Кабмін планує продати об’єктів на 15 мільярдів гривень.

28 листопада 2014 року відбувається аукціон з продажу 25% та однієї акції «Чернівціобленерго» на Фондовій біржі, де переможцем стає маловідоме ТОВ «ФК-Зберігач». Конкурентом виступало більш відоме ТОВ «Капітал-Стандарт». Акції продали лише за 36,4 мільйони гривень. Отже, 2012 року продані 45% акцій за 70 мільйонів гривень, а наприкінці 2014 року 25 % акцій плюс одну – за 36,4 мільйони. Практично за таку ж суму, що й два роки тому. Це при тому, що 2013 року «Чернівціобленерго» збільшило чистий прибуток, порівняно із 2012 роком, на 48% – до 18,596 млн. грн. від 12,53 млн. грн.

«Успішний» продаж по-кабмінівськи

Після продажу блокуючого пакету акцій «Чернівціобленерго» на сайті Кабміну оприлюднена новина про «успішність» продажу і про те, що ціна однієї акції  «Чернівціобленерго» склала 2,567 грн., що удесятеро більше за номінал 0,25 грн. Але ж зверніть увагу, на торгах 28 листопада 2014 року номінальна вартість акції всіх підприємств, що були представлені тоді, складала 0,25 грн. Однак важливо знати і враховувати не номінальну, а початкову ціну. А вона складала саме ті 2,567 грн., які й стали остаточною ціною. Тобто, просто кажучи, за якою ціною виставили акції на торги, за ту й продали.

Довідка

Номінальна або вільна вартість акції чи грошового знаку, яка встановлюється на момент первинного випуску (розміщення) акцій, обчислюється як результат ділення загальної грошової вартості частини статутного капіталу, що розміщується, на кількість акцій при розміщенні. Коли ж акції потрапляють до вільного обігу, номінал втрачає свою функцію як міра вартості акції. Натомість використовується ринкова вартість.

900

Торги без торгів

Та суть навіть не в цій маніпуляції від Кабміну і не у «перетворенні» програшу на успіх. Йдеться про те, що насправді торгів і не було! У продажу «Чернівціобленерго» прослідковується змова між депозитарними установами, які представляють інтереси компаній, пов’язаних з російськими олігархами, і групи «Приват».

Так, за даними Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, одним із засновників ТОВ «ФК-Зберігач», яка за суттю є депозитарною установою, є та сама VS «Енерджі Інтернешнл Україна», що входить до групи VS Energy (Євгеній Гінер, Михайло Воєводін і колишній віце-спікер Держдуми РФ Олександр Бабаков). До речі, 20 березня 2014 року Бабаков проголосував ратифікацію договору про прийняття Криму і Севастополя до складу Російської Федерації. Керівником групи «ВС Енерджі» є Михайло Спектор, який 2004 року був у орбіті тодішнього президента Віктора Ющенка  як його уповноважений представник у Росії.

 Ліричний відступ

Директоркою маловідомго ТОВ «ФК-Зберігач» є Наталія Легенька. На сайті Асоціації «Українські фондові торгівці» зазначено, що Наталія Легенька є заступником директора ТОВ «Титан-Зберігач». За тим же Єдиним реєстром, директором ТОВ «Титан-Зберігач» є Вадим Каганов. У свою чергу, на сайті вказаної Асоціаці їйдеться, що він був представником ТОВ «ФК-Зберігач» у складі Ради Асоціації. Цікавим є й факт, що Вадим Каганов наближений до Віктора Януковича. Так, 2004 року він був офіційним спостерігачем у закордонному виборчому окрузі від кандидата в президенти України Віктора Януковича.

Конкурентом на торгах за «Чернівціобленерго» було ТОВ «Капітал-Стандарт». Воно теж є депозитарною установою і розпоряджається акціями офшорних компаній, які контролюють «Укрнафту», згідно з інформацією Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України.

Відомо, що ці компанії, а сааме  «Littop Enterprises Limited», «Вridgemont Ventures Limited» і «BordoManagement Limited», входять до групи »Приват». У ЗМІ точиться багато розмов про те, що група «Приват» є партнером по бізнесу так званої групи «Лужники», до якої входить «VS Energy». Цього не заперечує й керівник «VS Energy» Михайло Спектор. Разом з фірмами групи «Приват» вони успішно контролюють ПАТ «Дніпроспецсталь», знову ж таки через офшорні компанії.

Водночас 25 % і одну акцію «Закарпаттяобленерго» продали за 255 млн. грн. за стартової ціни в 62 млн. грн. Сталося це тому, що участь у торгах брали компанії, пов’язані з давніми бізнес-опонентами – Сергієм Льовочкіним та Ігорем Коломойським. Так само 25% і одну акцію компанії «Вінницяобленерго», в якому взяли участь чотири претенденти, за стартової ціні пакета 81,75 млн.грн. продали за 112,73 млн. грн.

Як бачимо, на цих торгах прослідковується конкуренція. У продажу ж акцій «Чернівціобленерго» – штиль. І нібито «конкуренти» пов’язані між собою десятками кіпрських компаній.

Через такі схеми, депозитарні установи з українськими назвами, купують та продають державне майно, надра, підприємства. І все це відбувається за повного сприяння як Фонду держмайна, так і Кабінету міністрів України та парламенту. Через офшори олігархи скуповують контрольні пакети акцій стратегічних об’єктів країни. І впливають на її політику. Так, за інформацією «Дзеркало тижня» та інших ЗМІ група «Приват» через кіпрські офшори «шантажує» Україну на п’ять мільярдів доларів. А все тому, що їм не сподобався прийнятий парламентом законопроект №1310, згідно з яким вноситься зміна до закону Про акціонерні товариства, яка дозволяє провести збори акціонерів при кворумі 50% плюс одна акція.

Ми не будемо тут писати про те, що значить продати 70% акцій енергетичної компанії групі, яку пов’язують з противником української державності. Хоча ми просили Кабінет Міністрів України роз’яснити, чи КМУ слідкує за дотримання законності й забезпечення національних інтересів та безпеки (в тому числі енергетичної) у випадку продажу частки, а то й повністю енергетичних компаній. Але Кабмін переправив наше прохання до Мінекономіки. А звідти відповіді поки немає.

Тим часом Чернівецька обласна рада звернулася до Президента та Прем’єра з проханням «доручити відповідним структурам провести перевірку законності продажу 25% акцій ПАТ ЕК «Чернівціобленерго», які є блокуючим пакетом, за заниженою вартістю маловідомій фірмі»1.

Чекають свого продажу на торгах решта об’єктів. Цей Кабінет міністрів, як і попередній, хоче наповнювати казну, продаючи, почасти бездумно (або за тільки їм відомим задумом) стратегічні об’єкти. Чи ці об’єкти, які залишились, так само продадуть компаніям-депозитаріям, за якими ховаються олігархи, в тому числі українофоби? Побачимо. Але проблема залишається відкритою. Треба переглянути вимоги до учасників торгів на купівлю акцій стратегічних державних об’єктів України. Слід ретельно вивчати, хто стоїть за ними, які компанії, які засновники. Як мінімум потрібно проводити торги відкрито і прозоро зі справжньою, а не спланованою конкуренцією.

Надія ВІРНА, CORRUPT UA, Антикорупційний блокпост

 Від редакції «Версій»

Українські реалії: Змахлював – і сам себе перевірив

На сайті обласної ради цими днями з’явилася інформація під заголовком «Надійшла відповідь на звернення Чернівецької облради щодо ситуації довкола «Чернівціобленерго». Нагадаємо, йшлося про перевірку законності приватизації 25% акцій чернівецького обленерго.

Так ось ця відповідь – класичний приклад чиновницької відписки. Під цілим міхом непотрібних речей поставив свій підпис заступника голови Фонду Держмайна України (ФДМУ). Можна було б процитувати, аби посміятися, та шкода газетного паперу, бо подорожчав захмарно.

Як зауважив депутат обласної ради Руслан МЕЛЬНИК, який був ініціатором цього звернення, такими, на превеликий жаль, є наші українські реалії. ФДМУ організував та провів торги і саме йому доручили перевірити законність приватизації. Блискучий хід: сам себе перевіряю та контролюю. А чому б цього не доручити більш компетентним органам? Але ж тоді… шило вилізе із мішка.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *