Юлій МАМЧУР і Володимир КУЛІШ зустрілися з буковинцями

Легенда українського патріотизму Юлій МАМЧУР, який переконав світ у тому, що Крим окупували не народні ополченці, а російські спецназівці, що саме вони, аби залякати, вели прицільний вогонь перед колоною його бригади, що крокувала кримським містом з українським прапором, виконуючи гімн України, і легендарний керівник краю, який прийшов на 60-мільйонний дефіцит першої бюджетної корзини (а це – зарплати) і який пішов, збільшивши утричі дохідну частину обласного бюджету та залишивши по собі десятки збудованих шкіл, садків, медичних закладів, мостів і доріг, Володимир КУЛІШ разом відвідали село Васловівці на Заставнівщині та Хотин, куди з’їхалися також мешканці навколишніх сіл.    

Юлій Мамчур іде першим у другій п’ятірці партійного списку Блоку Порошенка,  а приїхав герой на Буковину, за його словами, для підтримки кандидатів-мажоритарників із президентської команди, а також щоби переконати краян у тому, що тільки мир і реалізація президентської програми виходу країни з кризи врятують Україну та її народ.

 «Ми на порозі громадянської війни. В Україні діє 5-та колона. Вона прагне реваншу»

На цьому наголосив під час зустрічі з мешканцями Хотинщини кандидат у народні депутати по 204 виборчому округу Володимир КУЛІШ.

Саме тому «Час єднатися» – стало гаслом Президента і тих, хто підтримує його політику або ж іде до ВР в його блоці. Бо тільки через те, що «гетьмани» з ющенківської команди пересварилися за скіпетр, і став можливим прихід до влади Януковича та його проросійської команди. Нині ж, на думку директора будівництва Дністровської ГАЕС В. Куліша, «ми можемо наступити на ті ж граблі», якщо демократичні сили підуть до Верховної Ради різними колонами.

 

«Після досягнення миру головним питанням стає децентралізація влади»

А це – децентралізація повноважень, грошових потоків і можливостей. Найглибша провінція не повинна різнитися за рівнем життя від столиці. Про це говорив на зустрічах з виборцями Заставнівщини та Хотинщини Володимир КУЛІШ. Він навів такий яскравий приклад. Область втратила щонайменше 20 млн. грн. через те, що сільські ради не мають права укладати договори з використання землі, яка розташована за межами їхніх населених пунктів. Нонсенс? Безперечно, зате дуже вигідний для олігархів. Бо дозволи на користування землею і надрами даються у Києві, куди й збираються всі гроші. Ось вам і сценарій апаратної корупції. Бо в численних випадках українські латифундисти за мільйонні хабарі безоплатно користуються українською землею та її  надрами. Новий склад Верховної Ради, за умови, що вона сформує пропрезидентську більшість, змінить усі основні закони держави, повернувши їх обличчям до людей. Земельний Кодекс, пенсійна, судова, податкова реформи очікують на нас, а також реформи у  Збройних Силах, освіті, медицині тощо.

Побоювання, що після переходу повноважень влади до місцевих царків, вони й правитимуть бал у регіонах, кандидат у нардепи легко розвіяв, наголосивши, що згідно з територіальною реформою, яку прийме нова Верховна Рада, голова обласної виконавчої влади обиратиметься народом, а не призначатиметься згори. Відтак питання переводиться у площину виборів.

Якщо у парламенті з’являться однодумці нинішнього Президента, який отримав від народу вотум довір’я, можна буде говорити про реалізацію його Стратегії-2020, тобто про модернізацію країни та її перетворення у європейську самодостатню державу. Саме за цієї умови депутат стає законотворцем, який чує виборця і громаду. «Це наш останній шанс – і ми не маємо права його втратити», – наголосив легендарний полковник-патріот льотчик Юлій МАМЧУР, який розповів, що у Криму їм протистояли 7 тисяч спецназівців, а не народні ополченці.

– Я йду першим у другій п’ятірці партійного списку Блоку Порошенка. Так мені більше подобається, ніж шостий у списку, – пожартував Юлій Євгенович, людина у спілкування дуже проста й симпатична. – А приїхав на Буковину для підтримки кандидатів-мажоритарників президентської команди.

 

«Чому саме «Блок Порошенка», а не будь-яка інша команда? І чи не використовують Вас політики?»

Такі запитання найчастіше ставили Юлієві Мамчуру, на що герой, якого знає увесь світ, відповідав так:

– Я 26 років віддав службі у Збройних Силах України. Пройшов шлях від лейтенанта до полковника. Тож усі зміни й реформи, що відбулися за час незалежності в армії, її фактичний розвал пройшлися по мені й через мене. А без міцної боєздатної армії, як відомо, немає незалежної держави… До мене зверталися представники багатьох політичних сил із пропозиціями приєднатися до них. За це пропонували різні блага – квартиру, машину, одне слово, весь «джентльменський набір», але – тільки мені. Я ж цікавився, а що матимуть мої офіцери та їхні сім’ї. Адже вони залишили Крим з однією  чи двома валізами. Як виживати їм? На це мені ніхто не дав відповіді, крім Петра Олексійовича. Його стратегія реформування держави до 2020 року переконала мене в тому, що під неї треба підставити своє плече. Якщо зараз не реформувати державу, потім буде пізно. Повторюся, це наш останній шанс. Наша надія. Саме тому я тут, із вами, буковинцями, бо хочу, аби ви підтримали пропрезидентських кандидатів до Верховної Ради – Володимира КУЛІША (204 округ) та Наталію ЯКИМЧУК (201-ий),– сказав Юлій Мамчур.

                               Ну справжній полковник!

Запитань до Юлія Мамчура було багато, бо усіх цікавило саме його ставлення та оцінки тих чи інших подій. Люди звіряли свої враження по ньому. Мабуть, тому, що довіряють. Його не хотіли відпускати, з ним воліли сфотографуватися і навіть просто доторкнутися до цієї чистої і чесної людини, справжнього полковника, якому вдалося вивезти з Бельбеку 53 літаки. На деяких із них уже навіть здійснюють бойові чергування. Три з них Юлій Мамчур облітав особисто.Частина літаків ще чекає на ремонт, який обходиться в середньому в 25 млн. грн. на одну машину. Слава Богу, що хоча б авіаційно-ремонтні заводи в Україні збереглися. До речі, як засвідчив полковник, протягом 23 років незалежності Військово-Повітряні сили України не отримали жодної літальної машини! Тож винищувачі доведеться купувати за кордоном, а їхня вартість – 50-100 млн. доларів за один апарат. Зате військово-транспортні літаки та гелікоптери випускає сама Україна.

                            Зрадник – він і є зрадник

З болем у голосі говорив Мамчур про те, як в Україні нищили не тільки патріотизм, а й Збройні Сили. Міноборони та СБУ очолювали громадяни Росії. Зрозуміло, вони залишили у цих структурах своїх засланих козачків. Та Юлій Мамчур запевнив обурений люд у тому, що принаймні 50-ма вищими військовими посадовцями вже «опікуються» компетентні органи.

Стосовно ж генеральської загальмованості під час керівництва АТО, яка вартувала сотень і тисяч життів наших вояків, Юлій Євгенович пояснив, що війська, які входять до АТО, належать до різної юрисдикції. Тут і батальйони добровольців, і Нацгвардія, і регулярні війська, і міліцейські… Між ними, на жаль, не було узгодженості в діях.

Розповів Юлій Мамчур і про те, що 300 його контрактників залишилися служити у Криму. Він з ним не спілкується, але йому їх шкода. В особовій справі кожного записали: «Схильний до зради». А це вже можна розглядати як хрест на кар’єрі військовика.

 

Буковина не є дотаційним регіоном. Усе залежить від організації управління територією, –

переконаний колишній голова Чернівецької облдержадміністрації Володимир Куліш. І він має на це підстави. Бо, коли у 2006 році його призначили головою Чернівецької облдержадміністрації, ситуація у краї була більш ніж плачевна.

– Мені треба було виплачувати зарплату та відпускні бюджетникам, а у першому кошику обласного бюджету не вистачало 60 мільйонів гривень, – пригадував екс- голова, а нині директор будівництва Дністровської ГАЕС. – Та вже коли через 4 роки йшов із посади, обласна «копилка» стала багатшою втричі.

Коли ж Володимир Іванович їздив селами свого виборчого округу, люди з болем йому повідомляли, що «наступна влада навіть не пофарбувала те, що ви збудували». На це він зауважив, що тепер усе залежитть від нас, від нашого вибору.

Заспокоїв кандидат у нардепи й заставнянців. Він поообіцяв їм відновити роботу  цукрового заводу «Хрещатик», але із новим інвестором, а не тим, що мешкає в Росії та перетворює землі району на пустелю, засіваючи її ріпаком.

– У цьому регіоні існують унікальні умови для врожайності цукрового буряка, – наголосив Куліш. –  І ми будемо його вирощувати та переробляти на високоякісний цукор. Наші діти повинні харчуватися екологічною продукцією, а не цукрозамінниками, які превалюють у нинішніх солодощах. Та й привозним фруктам ми вже можемо протиставити свої вітчизняні: Хотинщина і Сокирянщина, де вирощуються шалені врожаї за сучасними технологіями, невдовзі можуть скласти конкуренцію навіть європейським виробникам. Все в наших руках, але зараз дуже багато залежить від того, хто потрапить до парламенту. Принаймні, треба прийти на вибори, щоби вашим голосом не скористалися, – закликав Володимир Куліш.

На Чернівеччині світло не відключатимуть –

пообіцяв кандидат у народні депутати і директор будівництва Дністровської ГАЕС Володимир Куліш під час зустрічі з виборцями. – Та й свого газу для населення вистачає, – додав він. – Але ним за безцінь користуються олігархи, використовуючи на своїх підприємствах. Так далі не буде, якщо до парламенту пройде пропрезидентська більшість.

– Нещодавно ми запустили в експлуатацію другий енергоблок гідроакумулюючої станції та готуємо до запуску третій, – наголосив Куліш. – Крім того, невдовзі візьмемося за реконструкції ГЕС-1.

Та попри це, зауважив кандидат, існує проект на будівництво 9-ти нових електростанцій на Дністрі потужністю по 50 мегават кожна. Одне слово, Буковина стає  потужним енергетичним регіоном. Крім того, виборці дізналися від кандидата про те, що 1 кіловат електроенергії коштує значно дешевше, ніж продає її населенню обленерго. Тому тарифи треба переглядати. І це буде зроблене за умови, що переможуть порядність, людяність, патріотизм.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»  

 DSC_0445

На знімку: Знімок на пам’ять: за 38 років журналістської роботи я не раз зустрічалася з відомими письменниками й художниками – вітчизняними та зарубіжними, не менш відомими акторами і спортсменами, президентами й спікерами, але ніколи, НІКОЛИ я не фотографувалася зі своїми героями, вважаючи, що їхнє житття – це їхня, а моє – це моє. Тож уперше я поступилася своєму принципу. Але ж яка ЛЮДИНА! (Зліва направо, автор цих рядків, Юлій Мамчур і головний редактор Заставнівської газети «Голос краю» Майя Калин

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *