10 голосів нардепів від «Самопомочі» могли б урятувати українців від остаточного зубожіння

Народні обранці  «прогресивного об’єднання»  стали на бік олігархів?                   

Запізніле прозріння або Хто є хто

Прозріння прийшло, та воно, як завше, трохи запізнилося. Це «Самопоміч» дала 10 вирішальних голосів, завдяки яким антисоціальний бюджет проголосували у парламенті.

Хоча антиолігархічний проект Держбюджету 2015, запропонований депутатами від партії «Воля» перекладав усі наслідки економічного тягаря непопулярних реформ із плечей соціально незахищених верств населення на олігархів.

Нагадаємо, ці чотири законопроекти передбачали *ліквідацію схеми уникнення від сплати податків в Україні для фінансово-промислових груп, *збільшення рентної ставки на видобування руд, *зміну кворуму загальних зборів акціонерів на 50+1 акція замість 60, *зобов’язання усіх без винятку державних та комунальних підприємств здійснювати закупівлі через тендери. Та, як відомо, народні обранці не підтримали ідею руйнування  корупційних схем і підвищення податків для пов’язаного з олігархами бізнесу. Йдеться ж про  фінансово-промислові групи Ахметова (руди та золото),Фірташа (продукція хімпрому), Коломойського, Бойка, Фірташа-Льовочкіна, Курченка (газ і нафта), Пінчука, Клюєва (чорні метали). Натомість скорочуватимуть й без того урізані соціальні витрати та пільги.

– Наші законодавчі ініціативи дозволили б наповнити бюджет за рахунок додаткових надходжень замість економії на найбідніших, – наголосила Ольга ГАЛАБАЛА, одна з авторів Пакету антиолігархічних законопроектів. –  Та Уряд пішов шляхом скорочення витрат на освіту, медицину, скасування деяких пільг студентам, чорнобильцям, матерям, пенсіонерам на загальну суму близько 27 мільярдів грн. Ми ж пропонували альтернативу. Бюджет могли збалансувати 100 млрд. грн., які надійшли б до нього від зміни правил гри для олігархів.

 Яценюк затягнув паски на громадянах, замість  скоробагатьків

І все ж окремі поправки до законів були проголосовані: серед них – скасування окремих податкових пільг і збільшення ставки за користування надрами тощо. Це дозволило хоч частково поставити олігархів у рівні умови з малим і середнім бізнесом і зобов’язати їх платити за законом.

Та попри це ще існує ціла низка законодавчих преференцій для компаній мільярдерів, які дозволяють їм «дерибанити» державний бюджет: звільнення від мита, відшкодування ПДВ, програми підтримки тощо. Все це треба скасувати. А також внести зміни до закону про держзакупівлі. Коли б закупівлі держпідприємствами на загальну суму близько 100 млрд. грн. відбувалися тільки через відкриті тендери, стверджують експерти,  заощадило би бюджету 15-50 млрд.грн. Нині ж суми «відкатів» сягають 15-50% від вартості закупівель.

На часі й повернення державі 51% частки усіх обленерго та облгазів через викуп. Бо ці стратегічні підприємства підконтрольні нині не тільки українським, а й російським олігархам. За розрахунками експертів, ситуацію має змінити і перевірка законності приватизації та проведення приватизаційної дооцінки стратегічних підприємств, які в 2010-2014 роках були за безцінь куплені олігархами («Укртелеком», 13 обленерго, 18 обл- і міськгазів, 6 гірничо-збагачувальних фабрик, Харківська ТЕЦ-5 тощо).

Нагадаю, що вже за каденції нинішнього, а не уряду Януковича, були продані останні державні 25% «Чернівціобленерго». І продані за такі копійки, що ці акції могли б придбати місто разом з областю. Тоді не довелося б воювати комунальному підприємству «Чернівціводоканал» з енергетиками, які служать російському олігарху. Автора цих рядків дивує, як буковинців взагалі ще мають світло! А можуть залишити й без води, бо уряд хоче виставити на приватизацію понад 1200 компаній, частина з яких є стратегічними, а скуплять їх, звісно, як завжди, за безцінь. Йдеться про приватизацію державних монополій, хоча їх, на здоровий державницький глузд, взагалі не варто віддавати на приватизацію. Хіба що колись, у далекому майбутньому, коли в нашій державі запрацюють закони та зникне корупція. Недарма ж грамотні економісти протягом усіх років незалежності вимагали від ВРУ прийняття законів, які регулювали б приватизацію за світовими високими цінами виключно через розміщення пакетів акцій на світових фондових біржах із дотриманням міжнародних правил прозорості ведення діяльності та звітності підприємств. Але до них ніхто не дослухався, оскільки дії протилежного спрямування були на руку олігархам. А хто керує, той і музику замовляє.

Формування цін на газ, електрику та комунальні послуги – велика таємниця

Та будемо, шановні краяни, рухатися далі, бо там ще цікавіше. Щомісяця кожна родина викладає солідну суму зі свого скромного сімейного бюджету за газ, електрику, комуналку, отримуючи натомість зовсім неякісні послуги. Водночас ніхто у цілій країні не знає, як формуються ці ціни. Та й переважну більшість депутатів Верховної Ради це питання не хвилює, бо саме вони (не всі, зрозуміло) причетні до формування завищених цін та отримання надприбутків шляхом викачування останнього з кишень громадян. Який вихід? А він, до слова, на поверхні – було б тільки бажання. Треба прийняти нарешті закони, які зроблять діяльність монополій, що належать олігархам, прозорою. Бо революції відбуваються, а життя народу все гіршає. Хоча це «гірше» має своє пояснення – йде війна. Та саме з цієї нагоди можна було б, нарешті, зупинити виведення грошей в офшори  – на Кіпр, Віргінські острови, у Швейцарію, Люксембург. Аж ні! Влада на вимогу військового керівництва хоче заборонити пересування чоловіків країною і виїзд за кордон. Це, мовляв, мало би робитися тільки з їхнього дозволу. А чому б не поставити заслін на вивезення з України коштів?! Хіба вони для війни не потрібні? Та це питання не цікавить ні Верховну Раду, ні уряд. Чому – зрозуміло:  це ж кошти більшості з них, витягнуті із наших кишень.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *