Добре їсти, добре спати – Бог здоров’я мусить дати

Про весняний авітаміноз і подолання депресії

Весна не тільки пробуджує природу, вона приносить радість і нам, піднімаючи настрій і налаштовучи на позитив і здійснення нових планів. Відродження дарує жвавість і натхнення, поєднуючись із новим і прекрасним – новими ідеями, задумами та перспективами. У повітрі вже відчуваємо запах весни, ніби природа готова до нового життя. І це неабияк надихає.

Проте з приходом весни починаються й деякі загострення,  що може затьмарити таку гарну картинку. Зокрема – весняний авітаміноз і сезонна депресія.

139662_shutterstock_73360588                     

Не забувайте про фрукти й свіже повітря

Відчуваєте млявість, вас дратують дрібниці, іноді важко заснути, а вранці – встати з ліжка? Важко сконцентруватися на роботі чи навчанні? Це ознака того, що час подумати про введення у раціон вітамінів. Адже першопричиною весняного авітамінозу є нестача вітамінів, – розповідає Оксана ОЛІНИК, доцент кафедри внутрішньої медицини Буковинського державного медичного університету:

– До кінця зими вітамінів у продуктах харчування залишається зовсім не багато. Наприклад, яблука за час зберігання втрачають більше половини вітамінів С і В, а цитрусові – третину. У картоплі до весни аскорбінки (вітаміну С) залишається вшестеро менше, ніж було восени, та й та випаровується при варінні-смаженні. Тому близько 80% чоловіків і жінок не отримують із їжею рекомендованих норм вітамінів і мінералів. Та найчастіше авітаміноз (правильніше – гіповітаміноз) зустрічається у вагітних жінок і матерів, які годують грудьми, людей похилого віку та дітей у період активного росту. У зоні ризику люди, що неправильно або неякісно харчуються, мають значні фізичні навантаження, стреси.

Якщо людина не реагуватиме на сигнали організму про допомогу, це може призвести до значного зниження працездатності, виникнення проблем з імунітетом, фізичними та інтелектуальними можливостями. Ознаками вітамінної недостатності є часті простудні захворювання з тривалим одужанням, запаморочення навіть у стані спокою, бліда та суха шкіра, сухе, посічене волосся, тріщини в куточках губ, кровоточиві ясна, хронічна втома, дратівливість, апатія, неуважність і забудькуватість.

Загальний підхід у лікуванні гіповітамінозів спрямований на ліквідацію причин, що призвели до нього, корекцію харчового раціону на збагачення нутрієнтами, тобто вітаміноносіями. Для цього лікарі рекомендують насичувати організм природними вітамінами, не вживати харчів з барвниками і консервантами, відмовитися від фастфудів і надто жирної їжі. Натомість до раціону треба ввести більше здорових, домашніх страв. Перевагу надавати сирим фруктам і овочам, а також квашеним капусті, помідорам, огіркам.

Отже, якщо їсти більше фруктів, більше часу проводити на свіжому повітрі і не забувати про здоровий сон, насолоджуватися весною буде приємніше.

Піші прогулянки, нові знайомства, розваги й позитив

Апатія, дратівливість і лінощі – прояви депресії. За статистикою, кожний п’ятий українець страждає від неї навесні. Такий стан пов’язаний з міжсезонням, пояснюють психологи.

– Люди взимку більш пасивні, менше рухаються, мозок здатний більше вбирати інформацію, ніж продукувати. Тому людина фізично і психічно реагує на зміну пір року, зміну біоритмів, а це відображається на її психоемоційному стані, – каже Алла БОРИСЮК, професор кафедри психології та соціології Буковинського державного медичного університету:

– Весна впливає на наш психологічний стан, отже сезонні зміни настроів і самопочуття цілком реальні. Навіть абсолютно здорові люди з рухливою психікою навесні починають почуватися дивно й незатишно. Причому, це може повторюватися з року в рік.

Серед психологів побутує думка, що весняні проблеми часто є або надуманими, або відбивають особливості характеру. Все залежить від сприйняття людиною картини світу. Якщо оптимістам за будь-якої погоди світить сонечко, то у песимістів завжди похмуро на душі. І, до речі, жінки загалом більш схильні до поганого настрою, ніж чоловіки, бо прекрасна стать відрізняється емоційнішим сприйняттям дійсності.

Найефективніші ліки від депресії – здорове харчування, фізичне навантаження, піші прогулянки, нові знайомства, розваги та позитив. Доклавши мінімальних зусиль, можна надовго забути про весняну депресію, натомість зарядивши себе позитивними емоціями, та із задоволенням радіти весні.

Віта МАРТИНІВ,  студентка відділення журналістики ЧНУ

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *