Про мобілізацію на Буковині та в Україні

«Наразі відбувається доукомплектування військових частин особовим складом, у тому числі й офіцерами запасу. Затребуваними є різні військово-облікові спеціальності. Військовозобов’язані, які мають досвід служби, відповідно до військово-облікової спеціальності, спрямовуються до військових частин. Ті, хто не має досвіду, направляються в навчальні центри для відповідної підготовки», – повідомили у пресслужбі Чернівецького обласного ТЦК та СП.
Пресслужба відомства також пояснила й ситуацію щодо вручень повісток на Калинівському ринку, на вокзалі тощо: «Повістка військовозобов’язаному може бути вручена за місцем проживання та працевлаштування, на блок постах, на вулиці. Окрім представників ТЦК та СП, повістку також можуть вручати представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, керівники підприємств, установ, організацій»

Щоправда, цими днями радник голови Офісу Президента Олексій Арестович говорив про можливість пом’якшення мобілізації в країні: «Ми не потребуємо всіх чоловіків, які сидять в Україні. Ми потребуємо тільки тих, хто готовий і хоче воювати. І таких людей достатньо вже в наших лавах, і є додатково».

У нашому військкоматі кажуть, що заходи з мобілізації в області виконуються згідно з планом.

Наразі начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України Роман Горбач під час нещодавнього брифінгу повідомив, що  мобілізація в Україні вже проводиться з меншими темпами, оскільки її показники виконані на 100%, і триватиме вона до 24 травня.

 «Понад два місяця проводиться загальна мобілізація на території нашої держави, всі показники виконані на 100%. Наразі призов до війська проводиться з меншими темпами, бо на початку лютого було повністю укомплектовано сили оборони. Зараз проходить лише доукомплектування. Мобілізація була оголошена на три місяці, і її продовження буде залежати лише від оперативної обстановки на бойових порядках. Це стосується як офіцерів, так і солдат», – сказав він.

За словами Горбача, всі мобілізовані є високо мотивованими людьми, навіть якщо порівнювати з 2014 року.

Нагадаємо, що 24 лютого 2022 року, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, президент  Володимир Зеленський видав указ «Про загальну мобілізацію». 3 березня вийшов Закон ВР «Про мобілізацію». У нашій країні оголошена і проводиться загальна мобілізація протягом 90 діб з дня набрання Указом чинності.
Хвилі мобілізації: кого мобілізують в Україні
Всього в Україні передбачено чотири хвилі мобілізації. Всі громадяни віком від 18 до 60 років зобов’язані з’явитися за викликом військкомату й стати на облік. Але призову підлягають не всі, а лише необхідна для ЗСУ кількість солдатів.
Перша черга мобілізації – це колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід і відслужили за контрактом або в одній з хвиль мобілізації.
Друга черга – військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
Третя черга мобілізації або мобілізаційний резерв – військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу.
Четверта черга або громадський резерв – громадяни, у яких немає вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу.

Версії

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *