До кого звернутися по безкоштовну юридичну допомогу?

З початку цього року в Україні набув чинності Закон «Про безоплатну правову допомогу». Відповідно до нього, кожний громадянин має право на отримання безкоштовних консультацій з правових питань, складання скарг та заяв, представництво інтересів особи в судах та інших державних органах і захист від обвинувачення. Право отримати ці послуги безкоштовно гарантується і Конституцією України.

2004 року в Україні стартував проект «Правова країна», який реалізовується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) спільно з Міністерством юстиції України. В рамках проекту створена Всеукраїнська коаліція з надання безкоштовної правової допомоги, до якої належить понад 100 правових організацій. Її учасники працюють на засадах pro bono (від лат. «для суспільного блага»), надаючи безоплатні юридичні консультації тим, хто їх потребує.

Безкоштовні консультації в області надають територіальні відділення юстиції. Запроваджено й інноваційний метод консультування онлайн.

Від початку року в Україні запрацювали Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Відповідно до Закону, вторинна допомога полягає у створенні громадянам рівних можливостей для доступу до правосуддя, зокрема складання документів процесуального характеру, захисту від обвинувачення; здійсненні представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

В Україні запроваджений єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103.

За ним можна повідомити про випадки затримання осіб і необхідність залучення захисника.

Чернівецький обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1. Директор – Аркадій Павлович Мунтяну. Тел. 0 891 200 084.

 

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “До кого звернутися по безкоштовну юридичну допомогу?”