Cуд зобов’язав Кабмін переглянути прожитковий мінімум на 2015 рік

З рішення суду за позовом правозахисника Станіслава БАТРИНА

Саме так Окружний адміністративний суд Києва покарав Кабмін за протиправні дії та бездіяльність. Колегія суддів Окружного Адміністративного суду м.Києва ухвалила:

1) Визнати протиправними дії Кабінету Міністрів з визначення розміру прожиткового мінімуму в Україні на 2015 рік без проведення та урахування результатів науково-громадської експертизи сформованих наборів продуктів, непродовольчих товарів та послуг для визначення прожиткового мінімуму.

2) Визнати протиправними дії Кабміну з визначення розміру прожиткового мінімуму в Україні на 2015 рік без проведення та урахування результатів перегляду вмісту наборів непродовольчих товарів, продуктів харчування та послуг для основних соціально-демографічних груп населення.

3) Визнати протиправною бездіяльність Кабміну в частині невжиття заходів для встановлення прожиткового мінімуму в Україні на 2015 рік у порядку та на підставі положень Закону України «Про прожитковий мінімум».

4) Зобов’язати Кабмін України вжити передбачені законодавством заходи та реалізувати наявну компетенцію з метою:

– провести науково-громадську експертизу наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг для визначення прожиткового мінімуму в Україні;

– провести перегляд вмісту наборів непродовольчих товарів, продуктів харчування та послуг для основних соціально-демографічних груп населення.

5) Зобов’язати Кабмін встановити розмір прожиткового мінімуму в Україні на 2015 рік у порядку та на підставі положень закону України «Про прожитковий мінімум».

Суд мотивував своє рішення тим, що, встановлюючи прожитковий мінімум на 2015 рік, уряд не керувався висновками науково-громадської експертизи і не забезпечував її проведення. До того ж з’ясувалося, що уряд не проводив подібних експертиз від 2000 року. Це означає, що український уряд уже півтора десятка років діяв всупереч статті 19 Конституції України і виходив за рамки своїх повноважень у частині встановлення розміру прожиткового мінімуму.

 

Мовою цифр:

Мінфін планує встановити мінімальну зарплату від 1 січня 2016 року на рівні 1378 грн., а прожитковий мінімум – 1330 грн.

Від 1 грудня наступного року прожитковий мінімум планується збільшити до 1,49 тис. грн.

За основними соціально-демографічними групами населення:

Для дітей до 6 років: від січня 2016-го 1167 грн, від грудня 2016 – 1307 грн;

для дітей від 6 до 18 років: від січня 2016-го 1455 грн, від грудня 2016 – 1630 грн;

для непрацездатних осіб: від січня 2016-го 1074 грн, від грудня 2016 – 1203 грн.

Джерело: «Коментарі»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Cуд зобов’язав Кабмін переглянути прожитковий мінімум на 2015 рік”