Чернівці святкували День без авта

«У неділю рано» 20 вересня усі проїжджі вулиці навколо Театральної площі були перекриті жовтими обмежувальними стрічками. Таким чином Театральна площа стала на весь день – від 12.00 до 21.00 – повністю пішохідною. Просто на проїжджій частині розташувалися тимчасові кав’ярні та численні велосипеди.

Тротуар ближче до вулиці Котляревського перетворився на виставку-продаж виробів хендмейду. Майданчик між нижнім і середнім ярусом став імпровізованою сценою, де спершу співали й танцювали юні артисти, а потім всяк охочий, незалежно від віку, міг узяти участь у майстер-класі з буковинського народного танцю.

А на сходах від БДМУ розташувався пленер художників. Досвідчені майстри Олександр Гармидер, Віталій Шелєгін, Марина Рибачук, Володимир Краснов, Ігор Талалай кожен у своєму ракурсі писали куточки Театральної площі і зображували на цих картинах одне одного.. А Ігор Талалай ще й привів цілу групу своїх студійців, які теж зручно влаштувалися на схилах, кожен зі своїм малюнком.

Чернівчани цілими сім’ями мігрували з місця на місце, не лише долучаючись до споглядання концерту, розпиття кави чи купування хендмейдівських виробів – а навіть до малювання картинок, отримуючи полотно в підрамнику та фарби від художників-профі.  І охоче розповідали тележурналістам на камери, що таке свято здається їм приємним і доречним.

А сполучала увесь цей вир  енергійна і демократична жінка, координатор Європейського тижня мобільності у Чернівцях Тетяна ЛЕБУХОРСЬКА.

Пізніше, коли «пішло сонце» й зібрали своє начиння митці, на проїжджій частині між площею й театром було розгорнуте перше у Чернівцях Урбан-кафе (майданчик для спілкування), де кожний охочий міг подискутувати з міським головою Олексієм Каспруком та чиновниками міської ради по те, як зробити громадський транспорт у Чернівцях більш комфортним  і як перетворити Чернівці на місто велосипедистів. Варто зауважити, що і молодь, і люди старшого віку зробили низку слушних зауважень і навіть висловили деякі претензії міській владі – хоча б стосовно розрекламованих велодоріжок на вул. Воробкевича.

Тож чекатимемо реакції влади?

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *