Абітура нині – мов десантура

Не тільки блискавично окупувала приймальні комісії буковинських вишів, а й у боротьбі за місцем під сонцем у спудейських аудиторіях безмірно втрачає нерви та здоров’я – як свої, так і батьків.

Серед найпопулярніших професій у вступників – економіка, юриспруденція та з нинішнього року – журналістика. Окрім останньої спеціальності дві інших на ринку праці сьогодні зайві. Тож справжнє хвилювання чекає на абітуру попереду. Коли вже після не вельми напруженого навчання, сяк так оволодівши професією, шукатимуть роботу. Бо нинішня освіта, на жаль, не дає ні стовідсоткового володіння спеціальністю, ні місця роботи.

Як зауважив директор однієї фірми, серед його працівників вміє розрізняти та вирахувати периметр і площу картини тільки головний бухгалтер. Для рядового бухгалтера це – таємниця, хоча цьому вчать у середній школі.

Та все одно нинішнім вступникам не позаздриш. Точних даних про державне замовлення у вищих навчальних закладах поки що немає. Ціни ж на навчання виставили на сайтах тільки два виші – БДМУ та Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ. Найдорожче в останньому обходиться навчання на міжнародній економіці – 7470 грн на рік. Решта спеціальностей не опускаються нижче 5 тисяч. Щоправда, заочне навчання обійдеться батькам удвічі дешевше. Щодо підготовки майбутніх медиків, то за рік навчання на лікувальній справі треба заплатити 14 тис. грн, а на медичній психології – 11400. Щоби здобути рівень магістра за освітньою кваліфікацією «Сестринська справа» підготуйте 10 тис. грн.

На жаль, інші виші цін на свої послуги не виставили. Серед них і Чернівецький національний університет, Буковинська державна фінансова академія, Буковинський університет, Чернівецький факультет Національного університету «Харківська політехніка».

Новинка чекає претендентів, які вступають на спеціальність «журналістика» філфаку, – творчий іспит. Тут відмовилися від обов’язкових публікацій, оскільки це створює нерівні можливості для абітурієнтів: випускникам чернівецьких шкіл значно легше опублікувати свої матеріали, ніж, наприклад, абітурієнтам з віддалених сіл. Тому претенденти засвідчать свої здібності у письмовій формі. Вони відвідають змодельовану прес-конференцію,а потім за півтори години напишуть про неї у довільній формі. Але обов’язково яскраво та креативно, сміливо й нестандартно. І, не в останню чергу, грамотно! Оцінка – від 100 до 200 балів.

Інформація підготовлена студентами-практикантами філологічного факультету за спеціальністю «журналістика».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *