До Чорториї повернулися Миколайчукові лебеді

 

На озеро, що у Чорториї, повернулися лебеді. Про це повідомили у пресслужбі Чернівецької ОДА.  Зараз тут перебувають близько сотні птахів. Про це повідомив голова Брусницької територіальної громади Василь Шемчук.

Лебедів підгодовують зерном кукурудзи. На корм Управління екології та природних ресурсів Чернівецької обласної державної адміністрації виділило громаді 30 тисяч гривень.

Як відомо, цього року через посушливе літо озеро обміліло, тож птахи покинули його.

Громада, а також небайдужі буковинці неодноразово зверталися до влади із проханням втрутитися у ситуацію, адже лебеді зимували у Чорториї ще з 1980-х.

Відтак із обласного фонду охорони навколишнього природного середовища було виділено 1,3 мільйона гривень. За ці кошти озеро почистили від намулу, поглибили дно, а також прокопали сполучний канал, що з’єднав водойму із річкою Волочина. Роботи виконала будівельна компанія ПМК-76. Щойно кількість води у озері зросла, лебеді повернулися на звичне для себе місце зимівлі.

 

Довідково: У той далекий уже 1987 рік, коли не стало видатного українського митця Івана Миколайчука, на озеро в його рідному селі Чортория сіла зграя лебедів. Відтоді ці білі красені не покидали домівку Івана. Буковинці подейкують, що то чиста й біла Іванова душа навіки поселилася вдома. Навіть люті морози не змогли зігнати з озера цих красенів.

Та після двох повеней 2008 і 2010 років озеро почало замулюватися, а джерела забиватися. Тому вода за низьких температур почала замерзати. Вже не раз доводилося рятувальникам МНС і жителям села визволяти з льодового полону лебедів. А торік водне плесо через посушливе літо обміліло, тож там зимувало лише двоє птахів.

Нині люди змінили ситуацію й лебеді повернулися.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *