Чому в наших лісах не можна садити акацію, дуб червоний тощо


Понад 120 науковців звернулися до влади щодо заборони висадки інвазійних* дерев
Міндовкілля ще у травні 2023 року затвердило перелік з 13 чужорідних видів дерев, які заборонено висаджувати в українських лісах. Критики цього рішення − представники лісової галузі − домагаються вилучення деяких дерев із затвердженого переліка. Щоб цього не допустити, понад 120 науковців з усієї України виступили на підтримку встановлених заборон.
На початку травня після понад двох місяців наукових та експертних дискусій, Міндовкілля затвердило Перелік з 13 інвазійних видів дерев, які заборонено висаджувати в лісах. До переліку увійшли такі агресивні чужорідні види, як робінія звичайна (акація), дуб червоний, маслинка вузьколиста та інші. Важливо, що така заборона стосується лише висадки й не призведе вирубки лісів з інвазійних дерев, які вже існують.

Заборона висадки інвазійних дерев викликала спротив лісової галузі. Деякі її представники виступили за перегляд затвердженого переліку, мотивуючи це недостатньою залученістю науковців до прийняття рішення.
Як відповідь на такі твердження, понад 120 науковців − доктори та кандидати наук, представники наукових установ з усієї України − підтримали відкрите звернення наукової спільноти до органів державної влади.
У зверненні науковці наголошують, що встановлена Міндовкілля заборона висадки інвазійних дерев − правильна, своєчасна та базується на результатах численних досліджень. Заборонені інвазійні дерева є загрозою для українського біорізноманіття і потребують державного регулювання. На думку науковців, рішення Міндовкілля відповідає європейським практикам охорони довкілля.
«Регулювання інвазійних видів – це одна з обов’язкових умов для євроінтеграції. Заборонивши висадку інвазійних дерев у лісах, Міндовкілля зробило перший крок у цьому напрямку», – наголошує біолог Української природоохоронної групи Єгор Гриник.
Ба більше, науковці наголошують, що необхідно продовжувати законодавчу роботу у цьому напрямку − зокрема покращувати законодавство з управління іншими, недеревними інвазійними видами тварин та рослин. Якісне управління інвазійними видами є однією з вимог під час євроінтеграції України.
Повний текст відкритого звернення науковців доступний тут.
Українська природоохоронна група − команда фахівців, що працюють над питаннями практичної охорони природи. Ми − лідери за площею створених в Україні об’єктів ПЗФ: щонайменше половина всіх заповідних площ, створених в Україні за останні 6 років, відбулися завдяки нашій Групі.
Єгор Гриник, біолог Української природоохоронної групи
Іван Мойсієнко, завідувач кафедри ботаніки Херсонського державного університету, доктор біологічних наук, професор

* Інвазійні (інвазивні) види рослин – це алохтонні види зі значною здатністю до експансії, які розповсюджуються природним шляхом або за допомогою людини й становлять значну загрозу для флори й фауни певних екосистем, конкуруючи з автохтонними видами за екологічні ніші, а також спричиняючи загибель місцевих видів.
А ось знайомі вам приклади інвазійних представників флори та фауни:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *