Чоловік – це в першу чергу батько!

Це твердження викликає у вас подив? Не щодня таке почуєш. Інша справа жінка: в неї функція одна – народжувати!

«Знову ти зі своїм гендером», – обуряться невігласи. Цього разу не я, а обласне управління у справах сім’ї, молоді та спорту, яке й організувало ІІІ форум жінок-депутатів «Стан та переспективи гендерного розвитку Буковини».

Почнімо з добрих новин: про гендерну рівність заговорили найвищі посадовці Буковини. Губернатор краю Михайло Папієв заявив, що активно підтримуватиме усі гендерні ініціативи і визнає гендерну нерівність серйозною проблемою сьогодення.

Враховуючи, що кілька років тому посадовці ще плутали «гендер» з «тендером» і з дурнуватим виразом обличчя розводили руками: «А де ви бачите нерівність між статями?», промова Папієва – справжнісінький прорив!

Губернатора непокоїть, що за офіційною статистикою жінки заробляють вдвічі менше від чоловіків, їх дискримінують роботодавці, вони рідше від чоловіків посідають керівні посади…

І все було б чудово, якби Михайло Миколайович не вліз у нетрі демографічної ситуації і зникнення українського етносу. Бачте, посадовець, який ще кілька хвилин тому був чи не першим гендерним активістом області, однією фразою звів існуваня жінки суто до біологічної репродукції:

– Жінка – це в першу чергу мати! – упевнено виголосив губернатор.

Шановний Михайле Миколайовичу, а хто «в першу чергу» – безплідні жінки, чи ті, які не хочуть народжувати? Ми їх виключаємо з українського жіноцтва чи назвемо умовно другим сортом? Чи не про вільний вибір йдеться у європейських гендерних нормах, про які ви так красномовно розповідали з трибуни?

Тож і далі Михайло Папієв звертався до аудиторії з питанням: «Як за нинішніх умов переконати жінку, що треба народжувати дітей?». Маю зустрічне запитання: «А як, Михайле Миколайовичу, переконати роботодавців не звільняти жінок під час декретної відпустки, посадовців – встановлювати повивальні столики в усіх держустановах, щоби жінка з малюком не була прикута до оселі?».

Та все ж, крига скресла, панове!

Емма АНТОНЮК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *