Знову тікають до Праги

Надання політичного притулку в Чехії чоловікові Юлії
Тимошенко Олександру нагадало про політичну еміграцію з сучасної України як явище. Хоча політичний притулок наші земляки просять нерідко: від 1990-го і до 2010 років майже 14 тисяч українців зверталися до Праги з проханням про його надання. Та отримали на це дозвіл тільки 171 особи. Але були й інші часи, коли політемігрантами у тодішній Чехословаччині ставали десятки тисяч українців.

Після поразки Визвольних змагань 1917-1921 рр. вони рятувалися від своїх політичних противників, а офіційна Прага виявилася прихильною до них. На території Чехословацької Республіки осіли як наддніпрянці, так і галичани з буковинцями. Залишки Української Галицької Армії на чолі з нашим земляком генералом Антоном Кравсом були інтерновані чехами після того, як зуміли відійти через Карпати, рятуючись від польських вояків та червоноармійців.

А в Празі осіли видатні українські політемігранти, які мали змогу активно займатися політичною та іншими сферами діяльності. Зокрема, там плідно працював поет, вчений і політичний діяч Олег Ольжич, іменем якого у Чернівцях названа вулиця. Саме та, де Ольжич бував у важливих справах. Як один із лідерів ОУН, він багато зробив для згуртування українців-державників у різних країнах, за що згодом і був убитий гітлерівцями.

У чеській столиці в міжвоєнний період діяв Вільний Український Університет, а у Подебрадах – Українська Господарська Академія. Діяльність цих установ дозволяла українцям-емігрантам не лише зберігати, але й оновлювати свою еліту поза контролем сталінських спецслужб. Утім, Червона Армія ввійшла до Праги у травні 1945-го і чимало українських політемігрантів опинилося в лабетах СМЕРШу та НКВС. До радянської в’язниці було, зокрема, вивезено першого президента Карпатської України священика Августина Волошина, який і загинув у сталінських катівнях. Уже в наш час другий президент незалежної України Л. Кучма присвоїв йому звання Героя України. Ліквідація українських наукових та освітніх установ у Чехії, репресії проти українських політемігрантів поставили крапку в історії першої великої хвилі політичної еміграції з наших земель.

Нині починається нова історія біженців з України до Чехії, яка значно відрізняється від попередньої. Їдуть туди насамперед заробітчани з надією врятуватися від безробіття та злиднів. За чеськими даними, на території їхньої держави нині проживає до 50 тис. українців. Є серед них і ті, хто хоче сховатися від переслідувань у рідних місцях, наприклад, колишній міністр економіки в уряді Ю. Тимошенко Богдан Данилишин. Хтось із нинішніх емігрантів залишиться у Чехії назавжди, а хтось і повернеться. Інша річ – як. Чи під конвоєм і в кайданах, чи тріумфатором під захоплені вигуки радісної юрби. Але це вже буде зовсім інша історія.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *