Чи їстимемо екологічно безпечні продукти?

Чи безпечні для здоров’я  людини сучасні продукти харчування, якщо вони сертифіковані в Україні та відповідають стандартам Європейського Союзу?  Які  можливі шляхи  ознайомлення пересічного громадянина з правилами вибору екологічно безпечного продукту харчування?  Як можна захистити права покупця, якщо товар виявився неякісним?  Чи є на ринку екологічно безпечні продукти?

veget_3

 

Ці та інші проблеми обговорювалися у м. Ясси (Румунія) на семінарі-тренінгу учасників проекту «Доступ до інформації про екологічно чисті продукти в транскордонному регіоні» в рамках Спільної операційної програми  «Румунія-Україна-Республіка Молдова 2007-2013». Делегацію від Чернівецької області очолювали виконавчий  директор Буковинського центру реконструкції і розвитку Ярослав Кирпушко і менеджер проекту Катерина Владійчук. Основні заходи у Яссах організували працівники Науково-інформаційної фундації «Румунський винахідницький інститут – IRIS» та «Г. Асахі» технічного університету.

Професор-хімік з Чернівців Ярема Тевтуль (Україна) детально проаналізував вплив домішок у продуктах харчування на здоров’я  людини. Переважно він розглянув  асортимент дитячого харчування. Бо молодий організм менш пристосований до протидії різноманітним емульгаторам, стабілізаторам, антиоксидантам, барвникам тощо. – І хоча перелічені групи речовин і дозволені до використання, ніхто точно не знає, як вони вплинуть на організм людини, а прикладів їх негативної дії досить багато, – наголосив наш земляк.

201310_1383930790

Рівень обізнаності пересічного громадянина повинен бути таким, щоб він міг сам свідомо обирати якісні продукти харчування. А спонукатимуть до виробництва екологічно безпечної продукції, на думку учасників проекту, будуть як ринкові стосунки, так і самі громадяни. До слова, один із учасників семіару – п. М. Кушнір з Кишинева (Республіка Молдова) поділився досвідом вирощування рослинної сировини й виробництва екологічно безпечних продуктів, значний відсоток яких експортують у країни Європи.

Усі учасники семінару-тренінгу були одностайні в тому, що наслідком транскордонного співробітництва повинен стати широкий доступ громадян до інформації про безпечні продукти і товари. Та все ж таки, мабуть, найголовніше – спочатку розпочати сам випуск таких продуктів у країнах, задіяних у проекті.

Юрій ЯРЕМСЬКИЙ, спеціально для «Версій» з м. Ясси (Румунія) 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *