Щоб українські сади не тільки цвіли, але й плодоносили

Заняття сільським господарством – це цілий комплекс заходів. І бізнес вирощування будь-якої продукції, екологічно чистої – так само, залежить від умов, які створює для нього держава. Про це говорили фермери й підприємці під час «круглого столу» ініційованого обласною організацією ВО «Батьківщина», що відбувся в Чернівцях.

20140429_141347 

Михайло ПЕНТЕСКУЛ, голова фермерського господарства «Міщорс»:

– Маю 12 га землі, трактор, обприскувач для саду. Все решта роблю вручну. Третій рік вирощую сад. За цей час так збіднів, що живу лише надією на майбутній осінній урожай, коли нарешті він заплодоносить і дасть дохід. Вкладаю в сад усе, що заробляє дружина на роботі. Дуже потрібна допомога від держави! Лише за такої умови вся Україна заквітує, як наші сади.

Володимир НАГРУДНИЙ, приватний підприємець, с. Магала, Новоселицького району:

– Я займаюся торгово-посередницькою діяльністю, напряму контактую з фермерами, постачаю їм реманент, паливо, насіння. Тож добре знаю їхні проблеми. Бував в інших країнах, переймав тамтешній досвід. І знаю, що, наприклад, у Франції, Словаччині та інших країнах держава суттєво допомагає фермерам. Наш агробізнес без пільгового кредитування розвиватися не буде. Хочу наголосити, що це кредитування має бути довгостроковим – адже, приміром, нові сади починають плодоносити і давати прибуток не раніше третього року від засадження. Тому кредит має бути хоча б на 3-5 років. Це якщо йдеться про кредитування під техніку.

Актуальним залишається також питання короткотермінових кредитів – від весни до осені, щоби восени фермери не були змушені продавати дешево новий врожай через труднощі з коштами на обробку землі, а мали змогу притримати продукцію до весни і збути її дорожче. До того ж, гарною підтримкою була б можливість отримувати пальне для сільгоспробіт не за цінами заправок.

За підсумками «круглого столу» зібрані пропозиції його учасників, які будуть направлені до органів центральної влади. Серед головних пропозицій реформування галузі такі: *забезпечити належний правовий супровід ведення сільгоспдіяльності; *створення адекватних і відповідних часу та європейським стандартам юридичних норм; *створення гнучкої системи кредитування  з невисоким відсотком, що означає надання довгострокових кредитів на 5-6 років для придбання сільгосптехніки, а також надання пільгових кредитів на купівлю приміщень, необхідних для забезпечення сільгоспдіяльності та забезпечення піків виробництва (виорювання землі, удобрювання, збір урожаю), кредитів на придбання палива (надання талонів на паливо, укладання договорів з підприємствами тощо; *залучення широкого спектру інвестицій; *створення якісної та функціональної системи страхування сільськогосподарських ризиків; *скасування норми, за якою не відшкодовують ПДВ при експорті зерна; *оскільки заготівельні ціни часто не покривають навіть витрат на виробництво сільськогосподарської продукції, запровадити систему, за якої унеможливлюється виникнення такої проблеми.

Вл. інф.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *