Блиск і злидні українського правосуддя

Про актуальні проблеми відправлення судочинства в краї йшлося на «круглому столі» суддів і журналістів. За офіційною статистикою та професійною термінологією – людські долі. Варто зазначити, що окрім досягнень (за результатами роботи Територіальне управління ДСА визнане одним із найкращих у державі (ІІ місце)), судді чесно визнавали й те, що проблеми в судах є. До того ж, не лише матеріального характеру.

Не всі суди забезпечені належними приміщеннями, бракує  коштів на діловодство, існує проблема з кадрами. До того ж не кількісно (вакансії суддів та працівників апаратів судів заповнені), а якісно. Крайові суди оновлені майже на чверть, а молодь, яка прийшла на зміну старшому поколінню, поки що не має ні досвіду, ні юридичної жилки «від Бога». Можливо, саме тому трапляються такі майже детективні історії, з якою звернувся до редакції наш читач із Кельменеччини.

463156

Хочеш надбати ворога – позич людині грошей

Пенсіонер, дитина війни й ветеран праці Зіа Шакарішвілі позичив гроші своєму землякові. Коли той не зміг вчасно повернути борг, ветеран звернувся до суду. Кельменецький районний суд визнав його позов і постановив, аби боржник розрахувався з кредитором. Боржник начебто розрахувався, але, за словами позичальника, не повністю. Через деякий час боржник вирішив зробити «хід конем» і подав позов на позичальника.  Тоді вже Хотинський районний суд кваліфікував дії позичальника як «замах на заволодіння чужим майном шляхом обману»! Попри розбіжності навіть у показах свідків обвинувачення, які не могли визначитися – чи бачили вони передачу боргу, чи лише чули про неї від третіх осіб. Зрештою, суд приймав рішення, вочевидь, не лише «попри» щось, а й «завдяки» чомусь. Наприклад, «завдяки» тому, що деякі свідки перебували в родинних стосунках із родинами суддів, про що заявив прокурор. Апеляційний суд області залишив  вирок щодо позичальника Шакарішвілі без зміни. Та з цим не погодився Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Колегія суддів цього суду, детально вивчивши матеріали справи, частково задовольнила касаційну скаргу громадянина Шакарішвілі і ухвалила скасувати і вирок Хотинського райсуду, і Апеляційного суду Чернівецької області, а справу направити на новий судовий розгляд.

Через власне здоровя – до справедливості!

Читач не повірить, але на новий розгляд справа за автоматичним розподілом потрапила до… того ж судді Хотинського райсуду, який визнав Шакарішвілі винним! Недосконала система автоматичного розподілу, на жаль… А вона мала би автоматично виключити цього суддю зі списку претендентів на розгляд справи. Йому вистачило розуму взяти самовідвід.

Зрештою, інший суддя в Хотині розглянув справу ретельніше, дослідив усі факти і не побоявся прийняти рішення, відмінне від попереднього рішення колеги.

Справа тривала понад три роки. Разом зі справедливістю у боях з правосуддям Зіа Шакарішвілі здобув цукровий діабет.  Але не шкодує про це, навпаки, хоче, аби якнайбільше людей дізналися, що справедливості в судах таки можна добитися. Було би здоров’я.

«Основне призначення Апеляційного суду – розгляд матеріалів та кримінальних справ за апеляційними скаргами засуджених чи їхніх адвокатів, чи за поданнями прокуратури, – зазначає голова Чернівецького обласного суду Олексій Черновський. – Найбільшою частка скасованих і змінених рішень та ухвал була в: Садгірському, Першотравневому, Шевченківському та Хотинському (6,4%) районних судах».

Повістка – смс-кою

Задля якісної роботи судів осучаснюються, спрощуються і здешевлюються організаційні процеси в них. Вводиться судове провадження у режимі так званої відеоконференції – коли учасник провадження може бути допитаний судом не безпосередньо в залі судового засідання, а під час трансляції  з іншого приміщення. Наразі облаштовуються відповідні кімнати в судах. Завдяки цьому скоротяться витрати на доставку підсудних до суду, на відшкодування свідкам витрати, пов’язаних із явкою до суду.

Організація роботи судів також здешевиться за рахунок інформування учасників судового провадження засобами мобільного зв’язку – СМС, що достатньою мірою узгоджується з вимогами нового КПК України. Адже на кожну повістку поштою необхідно отримати повідомлення про те, що повістка вручена адресатові. Тепер СМС-ка буде вважатися повноцінною повісткою про явку до суду!

 «Dura lex, sed lex»

Під пильною увагою суддів краю перебувають резонансні справи – і про вбивство у «Графській садибі» на околиці Чернівців, і про вбивство сином його 75-річної матері сокирою на Сокирянщині, і про згвалтування та вбивство 17-річним мешканцем Путильщини його родички. Разом з тим, служителі Феміди скаржаться на різні види тиску на суддю. «Якщо раніше, в радянські часи, часто говорили про «телефонне право» – нагадує Олексій Черновський, – то зараз можна говорити про «мітингове право». Вулиця тисне на об’єктивність, вулиця вимагає правильних, на своє бачення, вироків, то навіщо тоді суди, справедливо цікавляться судді. Адже сучасні судді, за словами п.Черновського, ставлять закон понад усе, як і древні римляни, які заявили на тисячоліття: «Суворий закон, але закон».

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *