«Долі з вогню, землі та любові» чернівчан минулого століття

Хочете дізнатися, як і чим жили чернівчани – наші попередники? У цьому вам допоможе нова збірка письменника і краєзнавця Георгія Боти «Долі з вогню, землі та любові».  Колоритний оповідач, цей автор завжди інтригує читачів цікавими сюжетами, побудованими за реальними подіями. Про що вони та звідки він їх бере? Про це у розповіді, яка пропонується.   

Буковино…  На малім клаптику землі  тут проживають тісно поміж себе русини і румуни, гуцули і німці, мадяри, поляки, словаки, липовани, вірмени, євреї, цигани тощо. Стосовно народностей, їх віри та й мови, звичаїв та  обрядів,  святкового і щоденного одягу – ноші – то є різнобарвна мішанина. Саме  про історичне минуле буковинців, про їхнє  життя на своїй благодатній землі, про стосунки між людьми, про свята й буденні справи простого краянина, про любов та страждання, про  побут і традиції в ньому –  книга Георгія Боти.

Під час презентації прозвучали оповідки із збірки у виконанні творчої команди мистецького центру  «Арт-простору на Кохановського» –  Олега Колянківського, Любові Шилюк, Тетяни Петришиної. Просякнуті колоритною говіркою буковинців, вони відображали події, що мали місце у реалії та трішки прикрашені поетичністю думки автора. Всі художні читання учасників були гармонійно доповнені образами, що їх допомогла створити очільниця «Арт-простору на Кохановського» Одарка Кучерява, яка й  виступила у якості модераторки заходу.

Історія розвивається по спіралі, тож усе, що мало місце  у той час, повторюється  й нині. Наша держава у війні, ворог нищить наші територіі, нашу культуру, а, найстрашніше, забирає життя героїчних українців. Проте, український дух і волю ще нікому не вдавалося зламати. Бо ми – сильна нація.

Уривок із оповідання, що перегукується із воєнним сьогоденням, – історію трагедії та пристрасті однієї буковинської родини –  прочитала Світлана Матейчук. І називається воно промовисто – «Депортація – загублені у війні».

Колоритно прозвучав один із текстів, прочитаний багаторічною помічницею автора у вивченні та знаходженні сюжетних об’єктів для творчості пані Лесею Щербанюк, директоркою Муніципальної бібліотеки ім. Анатолія Добрянського.

Атмосферності додали музичні родзинки – композиції, що виконала лауреатка чисельних  міжнародних та всеукраїнських конкурсів, володарка «Золотої квітки» вокального конкурсу імені Квітки Цісик Тетяна Петришина.

Стиглі буковинські яблука та запашний виноград  на столах «Арт-простору на Кохановського» стали символічним доповненням і свіченням щедрості землі буковинської, щирості її людей та справжньої любові до свого краю.

Любов Шилюк

 Довідково:

Мистецький центр «Арт-простір на Кохановського» діє з кінця минулого року. І за цей час тут відбулося чимало творчих зустрічей, презентацій, виставок, майстер-класів тощо. Створила Центр голова громадської організації «Вишиваний дивотвір». А назвали його «Арт-простір на Кохановського», щоби люди знали, де він знаходиться.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *