Звільнення з полону за гроші – кіберполіція про новий вид шахрайства

В умовах воєнного стану злочинці не гребують скористатися ситуацією в країні та збагатитися на людському горі. Шахраї активно виманюють у довірливих громадян гроші за вигадані товари та послуги, актуальні в період війни. Однією із популярних схем є так зване «звільнення з полону» за переказ певної суми коштів. Щоб захиститися від неї – зверніть увагу на поради кіберполіції.

Зважаючи на активні бойові дії на території України, шахраї почали використовувати їх у своїх злочинних схемах. Використовуючи соціальні мережі та пабліки в різних месенджерах, злочинці вишукують оголошення, де користувачі пишуть про пошуки своїх рідних, які зникли безвісти в зоні бойових дій.

Шахраї телефонують або надсилають повідомлення авторам таких дописів і повідомляють, що розшукуваний родич перебуває в полоні. Маніпулюючи почуттями та емоціями своєї жертви, злочинці переконують, що за певну винагороду можуть посприяти у звільненні з полону і змушують переказати кошти на їхні рахунки.

Щоб уберегтися від таких шахрайських дій:

  • обережно ставтеся до інформації від невідомих телефонних абонентів (особливо, якщо вони телефонують з номерів мобільних операторів іншої країни) і ретельно перевіряйте почуте;
  • нікому не повідомляйте свою конфіденційну інформацію (в тому числі й фінансову), а також особисті дані захисників;
  • обмежте введення номеру свого телефону в будь-які онлайн-форми на сайтах і в месенджерах;
  • будьте обережні із запитами вашого банку щодо надання конфіденційної інформації в телефонному режимі та уважно читайте всі банківські повідомлення;
  • використовуйте двофакторну автентифікацію для всіх своїх облікових записів.

Наголошуємо: представники державних органів влади чи Збройних сил України не вирішують питання звільнення з полону шляхом викупу та не організовують жодного збору коштів з членів сімей полонених і їхніх близьких осіб.

Якщо ви отримали підозрілий дзвінок з такою пропозицією – негайно припиніть розмову та повідомте поліцію за номером 102.

Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *