Алопеція: 20 років по тому

1 серпня 1986 року до чернівецької обласної клінічної дитячої лікарні поступила перша дитина з повним облисінням голови. Як пізніше дізналися буковинці, цей синдром невідомої досі чернівецької хвороби зветься алопецією. А самій недузі дали назву ХЕІ – хімічна екзогенна інтоксикація.
«Версії» розпочинають серію матеріалів про тодішні події, а також з’ясують, що ж сталося з дітками, які масово перехворіли на екологічно залежну недугу.   « Я за військову версію» –
каже  Заслужений лікар України, заступник головного лікаря Чернівецького діагностичного центру  Іван Тадейович ПЕНІШКЕВИЧ  .
Недуга голубооких і білявих
–  У 1988 році я працював начальником Чернівецького облздороввідділу. До мене звернулася професор Алла Бухарович з приводу кількох дітей, які раптово і тотально облисіли. Усі вони були голубоокі та мали біляве волоссячко. Їхнє захворювання не вкладалося у звичайну відому медицині алопецію. Тому, коли до обласної клінічної дитячої лікарні привезли десяту абсолютно лису дитину, ми організували там спеціальне відділення для таких потерпілих.
Спеціалісти не могли визначити причину захорювання, тому лікували його наслідки. Тобто, знімали інтоксикаційний синдром. Після цього наші пацієнти поверталися до норми. Але волосся в них не відростало.
Ми вирішили звернутися в Мінздоров’я СРСР. Так сталося, що саме тоді я перебував у Москві, «вибивав» апаратуру на 7 млн. доларів для діагностичного центру. З Чернівецького обкому партії зателефонували до Міністра охорони здоров’я і Євгеній Чазов мене прийняв. Потім я спілкувався з його заступником з питань дитинства і материнства Барановим. Відтоді до нас  почали наїжджати різні комісії з Мінздоров’я, був і Баранов з Державним санітарним лікарем СРСР. А потім, як відомо, створили Державну комісію, очолювану Качаловським, заступником прем’єр-міністра УРСР. З нами співпрацювали 27 науково-дослідних союзних інститутів. 167 дітям, які повністю облисіли, поставили тоді діагноз ХЕІ – хімічна екзогенна інтоксикація.
Пізніше разом з Народним депутатом СРСР і засновником Зеленого руху на Буковині Леонтієм Сандуляком їздив до США та Канади, возив туди на аналізи нігті та волосся хворих дітей. Від тамтешніх спеціалістів почув, що ми, українці, неправильно харчуємося і п’ємо неякісну воду. Тому й маємо неприємності.
То був гарячий час: майже три роки я не був у відпустці… і 30 годин провів перед камерами телебачення.
Серед причин невідомої хвороби називалося понад 2 десятка версій. Але три з них  – основні: радіаційна, хімічна, військова. Я особисто схиляюсь до останньої. Про це повідомив якось газеті «Буковина» – і мав великі неприємності. Хоча і зараз вважаю, що ареал розповсюдження хвороби малює нам саме таку картину: Чернівці та навколишні села накрила забруднена хмарина, насичена хімічною речовиною, подібною до талію. Звідки вона взялася? Це питання вже не до мене…
Радикали пропонували евакуювати все місто. Але Державна комісія, зокрема, міністр охорони здоров’я УРСР Романенко були проти. Останній наголошував, що за такого масового виїзду обов’язково будуть дитячі втрати.
Нині, аналізуючи все, що тоді робили медики, переконуюсь: діяли правильно. Здійснювалися подвірні обходи, для всіх дітей виділялися продуктові пакети, посилене  харчування запровадили у дитячих садках і молодших класах шкіл. Пізніше голландці, експерти з ВООЗ підтвердили, що іншого шляху в нас і не було.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Алопеція: 20 років по тому”