Верхівка провокує терор

З класичних питань «Хто винен?» і «Що робити?» без відповіді залишається лише друге. Але, за канонами суспільного розвитку, коли верхівка чинить антигромадські дії, убезпечившись від будь-якого легітимного спротиву, то невідворотно народжується тероризм.

Згадаймо народних героїв від Робін Гуда до Олекси Довбуша чи Котовського. Хто вони за законом? Карні злочинці. Ті, хто вивчав історію за часів СРСР, пам’ятають тезу про неперспективність та антигуманізм терору. Хоча сама влада у такий спосіб позбулася Петлюри, Коновальця, Бандери…

Тож засудження терору залишилося на рівні декларацій. А от нещодавнє знищення в Англії перебіжчика з ФСБ – просто вищий пілотаж! Та й загибельЧорновола виглядає дуже «вчасною». Згадаймо й новітню історію найближчих сусідів: тіла розмтріляного подружжя Чаушеску під стінкою.

Після цього переформатуватися й зберегти режим прибічникам диктатора не вдалося – і Румунія тепер у Євросоюзі. Гадаю, чимало щирих буковинців хотіли б нині бути підданими Бухаресту, бо закон і порядок – там. А цілком європейська Іспанія з баскськими бойовиками з «Етни»?! До суверенітету Каталонія впевнено рухається тільки завдяки радикалам..

Ні, терор таки ефективний, надто коли життя дає владу і дражнить спокусами. І від нього не уберегтися ні законом, ні охороною. Ката білоруського народу Кубе кара знайшла у власному ліжку. Може, хтось думає, що гауляйтера охороняли погано? А відомого чеченського командира Хаттаба схопив серцевий напад через листа від брата… І технічний прогрес збільшує такі можливості до безмежжя.

Прояви законів суспільного розвитку цілком очікувані в країні новітніх феодалів, які можуть зацькувати бідолашного селянина за порушення межі «ленного» володіння та залишитися недосяжними для правосуддя. Безправ’я іменем закону висуває Робін Гудів із влучними стрілами.
Анатолій КАФАНОВ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *