Їсти чи не їсти?

Лікарі СЕС зізнаються, що не спроможні навести лад на ринках
Справа в тому, що на всіх ринках області лише частково виконуються постанови про заборону реалізації продуктів харчування, які швидко псуються, та продовольчої сировини, про заборону повторного використання одноразової ПЕТ-тари для розфасовки харчових продуктів. І далі реалізується консервована продукція домашнього виробництва та в’ялена риба, які, згідно з санітарними вимогами, заборонені, бо можуть спричинити  ботулізм. Цьогоріч зареєстровано 2 випадки захворюваня в Сторожинецькому і Герцаївському районах.
В області не виконується рішення державної надзвичайної протиепізоотичної комісії і комплекс заходів з попередження занесення та виникнення особливо небезпечних хвороб тварин  в частині заборони реалізації на ринках області фаршу, ковбасних та копчених виробів. Не виконується розпорядження ОДА «Щодо впорядкування вуличної торгівлі».
Триває стихійна торгівля з землі громадянами, які не проходять медогляду. Особливо небезпечною є торгівля молочними та м’ясними продуктами, фруктами, кондитерськими виробами з кремом власного виробництва, овочами та фруктами без документів, що засвідчують їхню якість.
За 6 місяців 2008 року фахівцями санепідслужби оштрафована 421 особа на суму 26169 грн, в т. ч. 28 директорів ринків. Забраковано 444,71 кг недоброякісної продукції на суму 8539 грн. За порушення санітарного законодавства тимчасово припинялась експлуатація 144 підприємств торгівлі і громадського харчування, розташованих на ринках, на 154 об’єктах був обмежений асортимент продукції. Закрито 104 таких об’єкти.
«Свіже» про несвіжу рибу
ОблСЕС перевірила дотримання санітарного законодавства при реалізації риби та рибопродуктів на МТК «Калинівський ринок». Виявлено, що продукція реалізується без холодильного обладнання, супровідних документів, що засвідчують їхню якість та терміни придатності та з порушенням умов маркування. До відповідальності притягнуто 5 осіб та забраковано 138 кг недоброякісної продукції на суму 2674 грн. На інших ринках ситуація схожа.

Наталя ПРОКОПЧУК, зав.відділенням гігієни харчування облСЕС        

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *