З Новим роком, новим щастям і новими… випробуваннями, що зроблять нас мудрішими, сильнішими й чистішими

Кожен Новий рік несе людині Надію. Певно, в цьому й особливість новорічного свята. Ми сподіваємося на те, що у старому році залишаться всі невдачі, проблеми та прикрощі. А коли годинник проб’є 12, життя різко зміниться на краще. Мрії збудуться, хмари незгод і переживань розвіються, виникнуть нові можливості. Саме тому загадуємо бажання, кладемо подарунки одне одному під ялинку та витрачаємося на святкові столи з вишуканими стравами і напоями.

Та вже прокинувшись 1 січня, розуміємо: проблеми залишилися, а труднощі не зникли. Виникає питання – чому? Що в нашому житті не так?

Філософи та мудреці кажуть, що проблема у виборі. Тобто, яке життя людина вибирає, таке й проживає. Та це не означає, що вибір робиться раз і назавжди. Ми щодня стоїмо перед вибором: збрехати чи сказати правду, порадіти за колегу чи позаздрити, поділитися з кимсь чи приховати і залишити собі зайвий шматок чогось нібито цінного. Життя знову і знову ставить нас перед вибором. Мабуть, Хтось там нагорі посилає нам ці уроки, щоби ми вчилися і вдосконалювалися, а ми їх, на жаль, часто не помічаємо. Тож постійно оббиваємо одні і ті ж пороги. А справжній Новий рік настане лише тоді, коли переступимо-таки їх, а не оббиватимемо, натикаючись на одне й те ж.

…У мене були дві знайомі медички. Обидві у буремних 90-х підторговували на Калинівському ринку. А відтак майже водночас захворіли на рак. Одна з них після операції пішла працювати в онкодиспансер: казала, що зрозуміла, як важливо хворому відчути звичайнісіньке людське співчуття. Тим паче, тепер вона знає, які слова треба йому казати. А  друга повернулася на Калинку торгувати цигарками. Обом потрібні були гроші, бо на хімію, операцію та опромінення кошти позичили.

Наслідки ж вибору кожної не забарилися. Перша бавить онуків, а друга отримала рецидив і …пішла. Певно, одній удалося переступити поріг, а інша й далі тупцювала на місці, не рухаючись уперед…

Та, попри це, людське життя має ще один секрет, який відомий усім, та вміють ним скористатися одиниці – Віра. Якщо від щирого серця та всією душею вірити у можливість дива, воно обов’язково станеться.

А ще – погані часи проходять, як і добрі, бо все це – наші уроки. Тому варто лише  усвідомити, що зміни прийдуть до нас не з новим відрізком часу або новими числами в календарі, а тоді, коли відбудуться конкретні зміни в наших думках і діях, які й забезпечать реалізацію наших очікувань і мрій.

Миру, благополуччя, радості та світлої надії усім нам. З Новим Роком! З новим щастям, яке залежатиме виключно від кожного з нас! З новими випробуваннями, які зроблять нас мудрішими, сильнішими і чистішими.

Людмила ЧЕРЕДАРИК

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *