У Чернівцях триває проект «Зміцнення комунікацій між людьми з вадами зору в транскордонному регіоні»

Проект діє від 19 грудня 2013 р. на території Чернівецької області (Україна), Сучавського повіту (Румунія) та Кишиневі (Республіка Молдова).

У нас, на території Чернівецької області, проект виконують обласна організація УТОС  у співпраці з  Румунською Асоціацію Сліпих – регіональне відділення в м. Сучава  (Румунія), Молдовським об’єднанням сліпих  (м. Кишинів, Республіка Молдова) та Буковинським центром реконструкції і розвитку (м. Чернівці, Україна).

IMG_4176

За умовами проекту нашим УТОСівцям куплять десять комп’ютерів, які «розмовляють». Такий комп’ютерний клас встановлять у приміщенні учбово-виробничого об’єднання Українського товариства сліпих, яке міститься на провулку Ентузіастів.

– Ми виграли грант на те, щоб обладнати комп’ютерний клас за найсучаснішими світовими стандартами для сліпих людей, – розповів Іван ФЕСТРИГА, голова обласної організації УТОС. – Ці комп’ютери дозволяють будь-який текст сканувати і відтворювати вголос. Наразі в нас є близько тисячі інвалідів по зору, понад сотню з них мають вищу та середню спеціальні освіти, а п’ятнадцятеро, навіть навчаються у ВНЗ.

Планується, що у комп’ютерному класі навчатиметься до 30 людей. Незрячі займатимуться у дитячих групах, для тих, які ніколи не користувалися комп’ютером та тих – які вже працювали зі звичайними комп’ютерами.

Загальна сума гранту становить понад 160 тисяч євро.

Реалізація проекту транскордонного співробітництва «Зміцнення комунікацій між людьми з вадами зору в транскордонному регіоні» особливо важлива для України та Республіки Молдова, адже йдеться про обладнання класу спеціальними «пристроями», які дозволяють будь-який текст чи з електронної пошти, чи з сайту сканувати і відтворювати «вголос», такий собі комп’ютер, що говорить.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *