Ми зомбовані на секс, спорт і політику

Секс, спорт (як видовище, зауважу, а не як заняття) і політика (у цій же якості) залізними лещатами обмежили й окреслили коло інтересів пересічного українського та й, зрештою, цілого суспільства. Для homo sapiens, зрозуміло, це далеко не повний перелік складових його життя. Та, на превеликий жаль, усе інше стирається й викидається з суспільної свідомості.

Людей просто зомбують, нав’язуючи як найбільші чесноти хтивість, конкурентність і потяг до наживи та «красивого» життя. А все це, як відомо, належить до інтересів, даруйте за відвертість, «нижче пояса». Бо ареали душі й духу розташовні у зовсім іншій площині.

– За-а-те-ле-фо-нуй… – закликає з придихом практично оголена ведуча-повія, вказуючи на принади своєї подруги, – і ти будеш збудужуватися разом з нею.

Таке демонструє один із вітчизяних каналів, і не вночі, а ввечері. Перемикаю картинку й опиняюсь у психологічних обіймах ворожок, які окупували один з українських каналів.

Починаю нервово натискати на кнопки. Та все дарма, бо нормального інтелектуального харчу для мозку українське телебачення практично не продукує. Хіба що політичні дебати?!. Але ж і вони – це тільки боротьба кланів за місце біля годівниці, яка нічого не має спільного з думкою про людей і державу.

Зрештою, я могла б змиритися і з першим, і другим, і третім, якби ці передачі мали обмежені часові рамки та закриті для доступу дітей канали. Ще одна умова – існування телевізійних передач на зразок «Discovery». Вони, до речі, вже з’явилися в нашого «старшого сусіда», який почав думати про те, до кого перейде кермування імперією.

Усвідомлювала, що з нашою суспільною свідомістю не все гаразд. Але відчула сором, коли подруга, яка приїхала з Європи, де мешкає постійно, через два тижні перебування в Україні зауважила: «Які нецікаві у вас новини! Ні дивитися, ні слухати – ні розуму, ні серцю. Суцільні секс, спорт і політика. А де життя?».

Людмила ЧЕРЕДАРИК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “Ми зомбовані на секс, спорт і політику”