25-річчя від дня польоту Першого Космонавта Незалежної України Леоніда Каденюка

19 листопада 2022 року у  Клішківцях були всі ті, для кого Леонід Костянтинович Каденюк – Людина-Герой! Людина -Легенда!  У Клішковецький школі імені Леоніда Каденюка зібралися односельці, ті, хто знав особисто Леоніда Каденюка, приїхали гості з Києва, родичі, шкільні друзі, колеги, шанувальники, представники громадських організацій  та освітніх установ.

Мельничук Наталія Володимирівна, директорка Клішковецького музею «Буковина – край космічний», разом із вчителями школи зустрічала гостей, які прибували до Клішківців.

19 листопада 1997 року на американському кораблі Space Shuttle Columbia відбувся перший політ громадянина України в космос. Під час польоту, який тривав 15 діб 16 годин 35 хвилин і 1 секунду, перший астронавт України Леонід Каденюк успішно провів українсько-американські експерименти з вивчення впливу невагомості на рослини. В космосі вперше побувала українська символіка та пролунав гімн України.

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів. Стати космонавтом він хотів з самого дитинства.
Після закінчення школи продовжив навчання в Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків. Отримавши диплом, деякий час працював в училищі льотчиком-інструктором.
У серпні 1976 року відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи Буран.
У 1977 році закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів. Отримав диплом і кваліфікацію “льотчик-випробувач”.
У 1977-1979 роках пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача.
У 1989 році Каденюк закінчив навчання на літакобудівному факультеті Московського авіаційного інституту.
1988-1990 – проходив інженерну та льотну підготовку за програмою “Буран” в якості командира.
Брав участь у відпрацюванні глісади зниження за захід на посадку космічного корабля “Буран” на літаках МіГ-31 та МіГ-25.
Під час підготовки до польотів вивчив космічні кораблі Союз, Союз-ТМ, Буран, орбітальної станції Салют, частково орбітальний комплекс Мир і американський космічний корабель багаторазового використання Space Shuttle.
Брав участь в розробці і випробуванні авіаційно-космічних систем, в їх ескізному та макетному проектуванні, а також в льотних випробуваннях систем. Літав більш ніж на 50 типах і модифікаціях літаків різного призначення, в основному – винищувачах, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.
У 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України.
19 листопада 1997 Каденюк відправився в космос на американському кораблі “Колумбія” і провів у космосі 15 діб 16 годин 35 хвилин і 1 секунду.
Каденюк автор п’яти наукових робіт. Був народним депутатом України 4 скликання, Президентом Аерокосмічного товариства України, радником Прем’єр-міністра України та Голови Державного космічного агентства України, членом правління УМАКО “Сузір’я”.

 

Урочистості з нагоди  відзначення 25-річчя з часу польоту у космос першого космонавта України  розпочалися біля памятника Леоніду Костянтиновичу Каденюку.

Пісня про першого космонавта України Леоніда Каденюка
Слова Олександра Демиденка, музика Степана Сабадаша.
Востаннє перевірені скафандри,
І рветься в небо вже розкрилена душа.
«Колумбія» в стрімкі космічні мандри
Зі старту в ратний подвиг вируша…
Лунає скрізь о’кей і браво,
Навіки дружба нас єдна.
В незнаний світ летять, в довічну славу,
П’ять орлів і горлиця одна…
І видно з висоти всю Україну,
І цілий світ, неначе дивний експонат.
І Клішківці в садах, і Буковину,
Де виріс наш славетний перший космонавт…
.
Леонід Каденюк активно підтримував освітні проекти, проводив зустрічі з юними дослідниками, залюбки ділився з ними своїми унікальними знаннями і досвідом,  він був членом правління УМАКО “Сузір’я”. Доброзичливий, людяний і відкритий у спілкуванні, Леонід Костянтинович надихав школярів на реалізацію своїх здібностей у сфері технічних і природничих наук, давав їм слушні поради щодо перспективних напрямів наукового пошуку. 18 листопада 2022-го у Чернівцях завершив свою роботу Всеукраїнський конкурс молодіжної творчості «Мирний космос». Чернівці втретє є співорганізатором конкурсу «Мирний космос».  У конкурсі взяли участь рекордна за всі роки кількість учасників – 132 учасники, які підготували 122 тематичні доповіді. Дослідницькі роботи представлено з 12 регіонів України і 4 країн (Іспанія, Ізраїль, Польща, Угорщина, Україна). Конкурс присвячується 25-й річниці польоту в космос першого льотчика-космонавта України Леоніда Костянтиновича Каденюка.

Із спогадів…

Мрією Леоніда Костянтиновича Каденюка був успішний розвиток української космічної галузі, освоєння космічного простору та подальша співпраця з іншими державами на орбіті. Та, на жаль, ця його мрія не стала дійсністю…

“На 2011 рік на виконання космічних програм виділено всього 60 мільйонів гривень. Для порівняння – США виділяє 19 мільярдів доларів, росіяни – десь біля трьох мільярдів доларів, а Україна – 60 мільйонів гривень. Тут повинна бути політична воля керівництва держави та розуміння, наскільки важлива ця галузь для України, бо будь-яка держава не може бути зараз сучасною, якщо вона не займається космічними технологіями. Якщо ще років 5-6 буде такий стан із фінансуванням, то Україна, на жаль, може втратити статус космічної держави”, – міркував Леонід Каденюк (11 березня 2011). Що до цього можна додати?!

“Для Нього Космос став місією життя… Леонід Костянтинович на Землі успішно виконував справжню космічну місію – примножувати та передавати наступним поколінням планетарні та галактичні світоглядні цінності: любити ближнього, оберігати природу, плекати інтелектуальну молодь…
Леоніде Костянтиновичу, для кожного з нас назавжди залишається світочем-дороговказом, чиї слова, вчинки і погляди завжди бились в унісон, що є взірцем досконалої Людини…“, – відзначив на своїй сторінці ФБ Сергій Кізіма, член правління Регіонального УМАКО “Сузір’я” м. Чернівці.

Леонід Каденюк – дивовижна людина, легенда, людина великої мрії,  гордість української космонавтики.

©Делегація Чернівецького міського центру УМАКО «Сузір’я»:
Віталій Яценко, Сергій Кізіма, Анастасія Костюкова,  Ольга Косило, Тетяна Спориніна,
фото з архіву УМАКО «Сузір’я»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *