Із приміщення Уряду викрали прем’єрське крісло

Поки Тимошенко бореться з навалою світової кризи, Ющенко та Янукович борються з Тимошенко

Оточення Віктора Ющенка та Віктора Януковича, разом із сумнозвісним «РосУкрЕнерго», завзято ведуть боротьбу проти Юлії Тимошенко та її уряду. Віктор Федорович, під’юджуваний власником вищезгаданого газового посередника Дмитром Фірташем, навіть прокинувся від опозиційної сплячки і спробував використати проти Тимошенко та її команди трибуну Верховної Ради.

Регіонали та Секретаріат Президента майже синхронно заходилися «вішати» на Тимошенко «всіх собак» і обливати Кабінет Міністрів брудом. Таке не зовсім ще весняне політичне загострення не вельми переконало народ і навіть політичну еліту. Хоча це може бути також приводом для аналізу того, що ж удалося зробити уряду за не дуже сприятливих умов світової економічної кризи.

Пенсії та зарплати – вчасно

Найважливішим досягненням уряду, напевно, є те, що він залишився фактично єдиним дієвим органом влади в Україні. Коли парламент України останнім часом нагадував блимаючий світлофор: «працюю – не працюю», а Президент занурився в реконструкцію середньовічного Батурина, то Кабмін приречений був розгрібати авгієві стайні вітчизняної економіки.

До того ж, уряду постійно вставляли палиці в колеса. Всі заклики Юлії Тимошенко до опонентів консолідуватися перед загрозою розвалу економіки замість відповіді отримували тільки цинічні зауваження під час телевізійних шоу Савіка Шустера.

Тож Тимошенко зі своєю командою за таких умов спромоглася якимось дивом забезпечити своєчасну виплату зарплат і пенсій населенню в повному обсязі. Замість того, щоби радіти такому, опозиція та Секретаріат Президента постійно торочили, що, мовляв, ось-ось настане криза соціальних виплат.
Не настала. «Не дочекаєтесь», – заявила вперта Юля, продемонструвавши конкретні цифри.

Так, в Україні бюджет за січень виконано на 101% (надходження склали 12,2 млрд. грн), податкова зібрала 106% від запланованого, зарплати бюджетникам повністю виплачені, пенсійний фонд у повному обсязі виплатив пенсії (а це 13,2 млрд. грн!) без жодної затримки. Не виникло проблем і з виплатою пенсій у лютому.

– Пенсії виплачені в повному обсязі, зарплати бюджетникам – так само. Стипендії, які виплачуються за рахунок державного бюджету, я підкреслюю це, бо є стипендії, які платяться комерційними закладами на комерційній основі. Тож ті, що виплачуються за рахунок державного бюджету, видано в повному обсязі.

Всі соціальні видатки, зокрема, й пільги, які завжди виплачувалися з державного бюджету, профінансовані в повному обсязі, – відкидає всі дошкуляння опонентів Юлія Тимошенко.

До того ж, щоби мати оперативну картину виплат, уряд відкрив гарячу телефонну лінію за номерами: 8(044)287-12-30 або 8(800) 507-30-90.

Замість дорогого газу – дешеве опалення

Тимошенко та її команді довелося саме холодної зими вирішувати газову проблему. «Брати-росіяни» вирішили притиснути Україну та Європу в найскрутніший час. Юлії Тимошенко вдалося неможливе – гідно вийти з надзвичайно складних переговорів. При цьому уряд зберіг ціни на газ для побутових потреб населення на рівні минулого року. Тимошенко розуміла, що підвищення ціни на газ обернеться для наших співгромадян значним зубожінням.

Сьогодні уряд, зробивши певні висновки, намагається запустити нову потужну стратегію енергозбереження. Задля успішної енергетичної модернізації уряд проводитиме спеціальні засідання з питань енергозбереження в щотижневому режимі – по четвергах. Ефективність таких заходів доводить той факт, що вже на першому засіданні розглянуті і схвалені два інвестиційних проекти переходу на альтернативні джерела опалення: Сумська область отримала таку особливу програму, зокрема, місто Шостка повністю переходить на альтернативне опалення.

– В Україні, щоби ми могли порівняти, альтернативні джерела виробляють лише 0,83% енергії. Сказати, що Україна 17 років нічого не робила – це просто нічого не сказати. Ми з вами починаємо з чистого аркуша, – констатувала Прем’єр-міністр України.

Уряд «робить ставку» на будівництво

Як відзначають експерти, характерною ознакою керівництва Юлії Тимошенко є вміння стратегічно підходити до розв’язання проблем. Саме так вона чинить і в умовах світової кризи. Тимошенко виокремила певні галузі, підтримавши ті, які можуть вивести з кризи всю економіку. Як підказує досвід виходу США з депресії під час президентства Рузвельта, такою галуззю є будівництво.

Глобальна економічна проблема полягає в тому, що сьогодні банківська система, уражена світовою фінансовою кризою, не спроможна кредитувати цю галузь. І хоча будівництво першим потрапило під удари глобальних світових економічних випробувань, але саме воно має шанс першим піднятися з колін.

Уряд уже проводить детальну інвентаризацію незавершеного будівництва, здійснює системний аналіз індивідуальних проблем будівельних організацій, вивчає резерви, які може залучити.

– Ми надамо гарантії тим будівельним корпораціям і тим світовим банкам, які готові профінансувати будівництво. І в нас 37 млрд. грн, тобто маємо можливість надати державні гарантії згідно з прийнятим бюджетом, – заявила Прем’єр-міністр на спеціальній нараді з будівельниками, представниками профільних міністерств, відомств і главами облдержадміністрацій.

Цікаво, що Кабмін планує кредитувати через іпотеку (тобто, покупця) і виключно будівництво таких будинків, що відносяться до категорії соціального житла.

Село у фокусі уваги

Уряд Юлії Тимошенко наполягає, що рекордний минулорічний урожай зернових – це не манна небесна. Прем’єрка ставить завдання – посіяти й зібрати цього року не гірший урожай. «Експортним потенціалом» називає можливий урожай глава Кабміну України. Для його отримання в будинку уряду майже щотижня проводиться коли не засідання уряду, то нарада. Важливо, що такі обговорення носять чіткий характер і завершуються прийняттям конкретних рішень, спрямованих на підтримку села. Спектр урядової допомоги галузі також надзвичайно широкий.

Уже традиційно селяни мають та вирішують дві проблеми: відсутність прийнятних кредитів і забезпечення паливно-мастильними матеріалами. Без цього не можна провести посівної. Уряд уже заявив про готовність надати на підтримку аграрної галузі 2,2 млрд. грн. А також централізовано закупити паливо для проведення весняно-польових робіт, аби убезпечити аграріїв від паливних спекуляцій.

– Наше завдання – закласти потужний урожай і, як наслідок, достатньо вагомий експортний потенціал, який надасть можливість країні стабілізувати банківську систему, платіжні баланси, торговельне сальдо, а також зробити все, щоби країна нормально жила і працювала, – заявляє Юлія Тимошенко.
За таких умов не з усім, що пропонує Тимошенко, можна погоджуватися. Але не можна відкидати й те, що в нашій країні залишився лише один державний орган, який протидіє кризі, намагається втримати стерно державного корабля, а не рівнятися на майбутні виборчі вітри.

Поки опозиція в особі Партії регіонів і чомусь Президент України зі своїм оточенням витрачають гроші та зусилля на розхитування й без того складної ситуації, Тимошенко тягне свого плуга. Ймовірно, вона єдина з політиків свого часу добре засвоїла слова великого Івана Франка про те, що кожен має тягти свого плуга.

А прем’єрське крісло багато хто з експертів наразі порівнює з електричним стільцем (основний інструмент страти в США). Адже на долю Тимошенко випало урядувати в час, коли на Україну з усіх боків наступає всесвітня економічна криза, найглибша за останні 80 років. Насправді, ніхто з політиків саме тепер на це місце не хоче. І Ющенко, і Янукович, і решта прагнуть, щоб у найскладніші часи там залишалася Тимошенко. Відтак, серед усіх вітчизняних політиків ніхто більше самої Юлії Володимирівни не зацікавлений в якнайшвидшому подоланні наслідків кризи. А решті – чим гірше, тим краще…

Георгій ПУШКАШ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *