Австралійський вірус грипу атакує Буковину

Підступним кільцем інфекція оточила наш край: в сусідніх областях уже оголошено епідемію грипу.

Як повідомила Ірина ВОСТРИКОВА, заступник головного лікаря облСЕС, протягом минулого тижня зафіксовано 2156 випадків захворювань на гострі респіраторно-вірусні інфекції (ГРВІ), з яких 730 припадає на дітей віком до 14 років. Нині вже маємо кілька випадків грипу в Чернівцях.

Проте ця цифра не повністю відповідає реальності, бо більшість людей, які нездужали на грип та ГРВІ, лікаря додому не викликають і до поліклініки не звертаються.

Найбільш схильні до грипу групи так званого медичного та професійного ризику, а це – діти, діабетики та хворі на хронічні недуги легень і серцево-судинної системи, а також ті, хто по роботі спілкується з великою кількістю людей – працівники комунального господарства, транспортники, медики, педагоги тощо.

Цього року вчені виявили формулу грипу А, яка має назву Брізбен 10/07(H3N12).

Грип – вірусна інфекція, яка вражає людину незалежно від віку, статі та соціального стану. Це гостре захворювання, яке відрізняється від інших захворювань різким токсикозом, ринітом, забитим носом, кашлем з ураженням бронхів.

Перші симптоми грипу:

■ Головний біль
■ Озноб.
■ Болі в м’язах, кістках, суглобах.
■ Сухий кашель.
■ Сльозоточивість.
■ Біль в очах.
■ Загальна слабкість, що супроводжуватиметься далі підвищенням температури, нежиттю, болем у горлі тощо.

Як уберегтися від грипу:

■ Лікарі радять добре одягатися. Легко вдягнута людини фактично беззахисна перед вірусами. Найретельніше бережіть поперекову ділянку тіла та ноги.

■ В епідемічний період треба значно зменшити, а краще взагалі відмовитися від вживання алкогольних напоїв, навіть пива. Вони потужні руйнівники імунної системи.

■ Вчасно проводіть вакцинацію організму. Краще це робити восени, оскільки епідемія грипу зазвичай буває між листопадом та березнем.

■ Ватно-марлева пов’язка вбереже при контакті з хворим.

■ Приймайте аскорбінову кислоту, полівітаміни, які сприяють підвищенню опірності організму. Найбільша кількість вітаміну С міститься в квашеній капусті, журавлині, лимонах, ківі, мандаринах, апельсинах, грейпфрутах.

■ Для профілактики під час епідемій можна з’їдати по 2-3 зубчики часнику на день. Достатньо кілька хвилин пожувати часник, щоб очистити порожнину рота від бактерій. Це ж стосується й цибулі.

Якщо все ж таки захворіли:

■ Не зволікайте і не займайтесь самолікуванням, а одразу звертайтесь до лікаря! Ваша пасивність може призвести до ускладнень – формування хронічної бронхолегеневої патології, хронічних тонзилітів, гайморитів, отитів. Крім того, ці інфекції сприяють розвитку інфекційно-алергічної патології, хронічних захворювань нирок.

■ Під час грипу регулярно робіть туалет носа: двічі на день промивайте передні відділи носа з милом.

■ Рекомендується полоскання горла розчином марганцівки, фурациліну, соди або ромашки.

■ Можна робити інгаляції: закип’ятити 300 г води, додати 30-40 крапель настоянки евкаліпту або шкірки картоплі або ½ чайної ложки соди. Ефективні пари м’яти, чебрецю, подорожника, ромашки.

■ Помічні й теплі ванночки з гірчицею для ніг (5-10 хв.), після чого стопи розтирають зігрівальною маззю.

■ Пийте відвар шипшини, чай з малиною і медом, липовий чай. Сік малини з цукром – хороший напій під час температури.

■ Можна спробувати прополіс: 1-2 шматочки завбільшки з горошину потрібно тримати у роті, поклавши на ніч за щоку. Можна використати звичайний цукор-рафінад, просякнувши його спиртовим екстрактом прополісу.

■ Від сильного кашлю допомагає тертий часник з медом. Приймати перед сном столову ложку, запиваючи кип’яченою водою.

■ Якомога більше пийте: мінеральні лужні води, чай з лимоном і малиною тощо.

■ Вітаміни С, А, Е стимулюватимуть імунну систему.

Банальне миття рук врятує від інфекцій!

Інфекція легко передається через немиті руки. Спостереження довели, що руки до 300 разів на день контактують з носом, очима та слиною. Через рукостискання, дверні ручки та інші предмети віруси транспортуються на руки здорових. А звідти до носа, рота і очей. Часто мити руки, особливо в період епідемії та доглядаючи за хворим.

Треба якнайбільше гуляти – на свіжому повітрі заразитися грипом практично неможливо.

При виборі жарознижувальних засобів пам’ятайте, що ацетилсаліцилова кислота (аспірин) протипоказаний дітям до 16 років: може розвинутися синдром Рейє, який супроводжується сильною блювотою і навіть спричиняє кому.

Наталка СОКОЛОВСЬКА,
Оксана ЧЕРВІНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *