Всеукраїнський конкурс молодіжної творчості «МИРНИЙ КОСМОС» -2022 стартував у Чернівцях…

14 листопада 2022-го у Чернівцях стартував Всеукраїнський конкурс молодіжної творчості «МИРНИЙ КОСМОС» – 2022. Дата проведення – 14 – 18 листопада 2022 року. Формат проведення –  за допомогою онлайн-платформи Google Meet.

Всеукраїнський конкурс молодіжної творчості «Мирний космос» проводиться з метою виявлення, розвитку та підтримки творчої обдарованої учнівської молоді незалежної України в аерокосмічній галузі і присвячується 25-й річниці польоту в космос першого льотчика-космонавта України Леоніда Костянтиновича Каденюка.

Конкурс проводиться за такими напрямками:

1. РАКЕТНО-КОСМIЧНА ТЕХНIКА

2. КОСМIЧНА БIОЛОГIЯ ТА МЕДИЦИНА

3. КОСМІЧНА ФІЗИКА ТА АСТРОНОМIЯ

4. ЕКОЛОГІЯ ТА КОСМОНАВТИКА

5. ПРОГРАМУВАННЯ ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА.

6. ЛЮДИНА. ДУХОВНІСТЬ. ВСЕСВIТ. ГЛОБАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЛЮДСТВА

7. ІСТОРIЯ РОЗВИТКУ АВIАЦIЇ I КОСМОНАВТИКИ. КОСМІЧНІ НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Емблема з зображенням корабля Columbia місії STS-87. Зазначені члені екіпажу: Kevin R. Kregel, Steven W. Lindsey, Kalpana Chawla, Winston E. Scott, Takao Doi, Leonid Kadenyuk. І дата від запуску корабля – 1997. 19 листопада 2022 року виповниться 25 років з моменту старту місії STS-87. Внизу емблеми – неповторний силует міста Чернівці. Автори ©емблеми: Виталий Яценко і Сергій Кізіма.

Штаб-квартира конкурсу розташована у Чернівецькому ліцеї №14. О 15:00 розпочалося урочисте відкриття конкурсу.

З вітальним словом до учасників «Мирного космосу» звернулася Ірина Ткачук, начальник управління освіти Чернівецької міської ради.

У конкурсі беруть участь 132 учасники, які підготували 122 тематичні доповіді. Дослідницькі роботи представлено з 12 регіонів України і 4 країн (Іспанія, Ізраїль, Польща, Угорщина, Україна).

Учасників конкурсу привітав голова журі конкурсу Віктор Хуторний, к.т.н., Заслужений працівник освіти України, завідувач методичного сектору навчально-методичного відділу НЦАОМ ім. О.М. Макарова.

Голова Правління Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я», почесний працівник космічної галузі України Олег Петров побажав учасникам конкурсу  успішної роботи,  планувати свій власний «шлях до зірок»,  розвивати творчі здібності, мислення, знання про космос. Будь-яка держава не може бути сучасною, якщо вона не займається космічними технологіями.

Біографія Леоніда Костянтиновича Каденюка
Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів. Стати космонавтом він хотів з самого дитинства.
Після закінчення школи продовжив навчання в Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків. Отримавши диплом, деякий час працював в училищі льотчиком-інструктором.
У серпні 1976 року відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи Буран.
У 1977 році закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів. Отримав диплом і кваліфікацію “льотчик-випробувач”.
У 1977-1979 роках пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача.
У 1989 році Каденюк закінчив навчання на літакобудівному факультеті Московського авіаційного інституту.
1988-1990 – проходив інженерну та льотну підготовку за програмою “Буран” в якості командира.
Брав участь у відпрацюванні глісади зниження за захід на посадку космічного корабля “Буран” на літаках МіГ-31 та МіГ-25.
Під час підготовки до польотів вивчив космічні кораблі Союз, Союз-ТМ, Буран, орбітальної станції Салют, частково орбітальний комплекс Мир і американський космічний корабель багаторазового використання Space Shuttle.
Брав участь в розробці і випробуванні авіаційно-космічних систем, в їх ескізному та макетному проектуванні, а також в льотних випробуваннях систем. Літав більш ніж на 50 типах і модифікаціях літаків різного призначення, в основному – винищувачах, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.
У 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України.
19 листопада 1997 Каденюк відправився в космос на американському кораблі “Колумбія” і провів у космосі 15 діб 16 годин 35 хвилин і 1 секунду.
Каденюк автор п’яти наукових робіт. Був народним депутатом України 4 скликання, Президентом Аерокосмічного товариства України, радником Прем’єр-міністра України та Голови Державного космічного агентства України, членом правління УМАКО “Сузір’я”.

Після урочистого відкриття розпочалася робота секцій: Ракетно-космічна техніка; Експериментальний ракетомоделізм; Космічна біологія та медицина; Астрономія; Програмування та обчислювальна техніка.

Бажаємо успіхів, цікавих дискусій,  нових спостережень, спілкування, обмін досвідом, ідеями, ініціативами. А коли є новий телескоп, як у ліцея №14 – то і  космічних відкриттів!

Вл.інф.

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *