МУЗИЧНИЙ СЕАНС ДЛЯ НАСТРОЮ І ЗДОРОВ’Я

До Чернівців його імпульси долинали навіть з-за океану

Того дня в обласному краєзнавчому музеї музики було багато. Десь там, в його залах,  до неї «прислухалися» скрипка Страдіварі, старовинний рояль, фісгармонія, давні цитри – музейні раритети. Й не дивно, що саме тут відбулося знайомство з чернівчанами – юними й поважнішого віку, котрі боготворять музику, наповнюють нею свою душу й готові ділитися цим універсальним  камертоном настрою з кожним. Як зауважила модераторка зустрічі, директорка музею Ірина Яворська, музикальність, пісенність закладена в генах українців, а музика здатна оздоровлювати: в ході сеансу нормалізуються тиск, серцевий ритм, рівень цукру в крові…

Власне, головною темою розмови стала музична терапія – проєкт, започаткований з доброї руки двох чернівчанок – Софії Агранович і Софії Березіної. Перша давно мешкає у Сполучених Штатах, друга від народження живе в Чернівцях. Вони познайомилися нещодавно через всесвітню павутину. Краєзнавиця Софія Березіна, авторка низки книг про євреїв Буковини, готуючи нову, шосту збірку, зацікавилася ім’ям Агранович, піаністки зі світовим ім’ям (воно внесене до списку «Steinway Artist» в якому понад 1600 імен музикантів зі всього світу, а першим у ньому був Антон Рубінштейн, там же – Джакомо Пуччіні, Ференц Ліст, Ігор Стравінський, Сергій Рахманінов…), яка ази музичної освіти здобувала в Чернівецькій музичній школі №1. Так зав’язалося спілкування. Софія Агранович, стурбована війною, що точиться в Україні, запропонувала свою допомогу й розповіла про програму музичної терапії для дітей з інвалідністю, яку започаткував американський режисер, продюсер, сценарист і письменник Рупам Сармах. Березіна висловила ідею, аби до програми долучилися  українські діти, зокрема й учні першої музшколи, записавши на диск твори у їхньому виконанні. Так з’явилася відповідна угода ініціаторів проєкту й музшколи (свого часу «Версії» про це повідомляли). До речі, ця історія має продовження. Закордонні друзі навели контакт із одним з благодійних фондів Чернівців, аби надати конкретну допомогу конкретним дітям, які цього потребують.

Про це в музейному залі розповіла сама Софія Березіна. Вона ознайомила присутніх, серед яких були доброчинці, волонтери, представники товариства сліпих,  з біографією Софії Агранович, розповіла про її участь в проєкті музичної терапії, а головне – надала аудіозаписи музичних шедеврів  Мендельсона, Брамса,  Моцарта у виконанні прославленої піаністки, чиє ім’я і музика звучали на сцені Нью-Йорка й Парижа, Лондона й Відня, Бразилії та Японії… Це направду звучить божественно! Можливо, чернівчанам випаде шанс почути  класику від Софії Агранович,  якій вельми сподобався оригінальний пам’ятник її улюбленому композиторові Ференцу Лісту. Побачивши світлину, яку надіслала їй чернівецька тезка,  вона  поділилася своєю мрією – після війни неодмінно навідатися до Чернівців і дати концерт у філармонії, біля «самого маестро».

Але не менш хвилююче, що «порушує» серцевий ритм, звучав відеозапис найпопулярнішої нині пісні «Ой у лузі червона калина» у виконанні ансамблю бандуристів з тієї ж першої музшколи, що був долучений до «оздоровчого» музичного альбому «Мир і радість», номінованого на премію американської Академії звукозапису «Греммі».

А далі наживо звучали рідні мелодії, що стали вже класикою, й народжені в нинішній тривожний час з подачі учнів і учениць, викладачів і викладачок уже знайомої нам музичної школи, яку майже пів століття очолював народний артист України, професор Юрій Гіна. Звучали бандура й флейта, гітара й саксофон, піаніно й контрабас. Музичні імпульси  від юної бандуристки, виконавиці українських народних пісень, вірменки за походженням Ельфріди Піріпосян, Андрія Кілару та Вячеслава Білецького, Миколи Задори, Сергія Чорного та  Юрія Пасічника, вокального дуету  Мар’яни Михайлюк та Ірини Мар’янчук бентежили душу та водночас  наповнювали її світлом і оптимізмом. Як і звуки фортепіано, що долинали з далеких країв.

Валентина МАЦЕРУК. Світлини авторки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *