Спокій у буремні часи

Черговий концерт VI фестивалю органної та камерної музики «INVICTUS. НЕСКОРЕНІ» відбувся за участі Віталія Дворового та Христини Бенюк.

Другий день фестивалю презентували юні львівські артисти, яких чернівецькі слухачі можуть пам’ятати за минулими концертними програмами – «В обіймах драми і танцю», «Бах, Регер, Брамс», «Різдвяне диво при свічках», «Романтичні експресії». Цього разу програма поєднала в собі цікаві зразки дуетного та сольного репертуару. Ансамбль Віталія Дворового та Христини Бенюк ще раз продемонстрував свою майстерність та харизматичність.

Вечір розпочався нестандартно. Одразу без оголошення на сцену виходять двоє артистів. Їх блакитне вбрання по-особливому підкреслюється м’яким світлом прожекторів. Після коротких вітальних аплодисментів, звучить токата і фуга ре мінор Й. С. Баха у виконанні Дворового, а Бенюк асистувала, перегортаючи ноти. Мені вже кілька разів доводилось слухати цей твір у виконанні органіста, й тому хочу зазначити приємні зміни в його інтерпретації. Крім досконалої техніки, порадували дещо стриманіші темпи твору.

Після щирих оплесків, ведучий все ж з’являється на сцені й оголошує продовження фестивалю. Наступним номером програми звучать 6 вальсів у 4 руки для фортепіано М. Регера. Слід наголосити що фортепіанний ансамбль був дійсно майстерним та злагодженим, приємно було слідкувати за тим як піаністи демонстрували вміння досконало чути одне одного.

Продовжив програму твір С. Франка – прелюдія, фуга і варіації op. 18. Віталій Дворовий виконав партію органу, Христина Бенюк партію фортепіано. Мрійливо-заспокійливий настрій твору, гарне поєднання тембрів органу і фортепіано та чудове виконання по праву заслужили бурхливі оплески слухачів.

Наступний номер – фантазія у 4 руки f-moll Ф. Шуберта вважається перлиною жанру фортепіанного ансамблю. Виконання піаністів було емоційним та душевним, такий твір можна слухати безперервно.

Особливістю фестивалю є виконання творів як закордонних, так і українських композиторів. Цього вечора на сцені пролунала «Пасакалія» Миколи Колесси (транскрипція для органу А. Котляревського) в інтерпретації В. Дворового.

Перлиною концерту стало виконання музики до кінофільму «Інтерстеллар» німецького композитора Ганса Циммера, за органом був В. Дворовий, а за роялем Х. Бенюк. Цікаво було спостерігати за реакцією та посмішками публіки, яка насолоджувалась мотивами сучасної музики. Артисти дали можливість людям отримати спокій та умиротворення, яких так бракує під час війни.

Наостанок, після вдячних аплодисментів, привітань та букетів музиканти виконали заспокійливу пісню без слів ор. 67 №3 Ф. Мендельсона. Отож, концерт того вечора дійсно можна назвати вдалим. Цікава програма, виконавський професіоналізм та злагодженість дуету піаністів вражали.

Жителів та гостей міста й надалі запрошують відвідати концерти в рамках VI фестивалю органної та камерної музики «INVICTUS. НЕСКОРЕНІ».

Габор Ольга, музикознавець

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *