Доки дали світло, треба писати про воду і… бурити свердловини

Запроваджені НЕК «Укренерго» екстрені вимикання електроенергії перекреслили графіки погодинних відключень: енергетики кажуть, що тимчасово.

 «Наразі всі маємо розуміти, що зима буде складна. Зробіть запаси води, теплого одягу, альтернативних джерел енергії і заспокійливих засобів» – так радить буковинцям пресцентр АТ «Чернівціобленерго», пояснюючи при цьому, чому екстрені вимикання неможливо застосовувати за графіком.

Зрештою, буковинці – люди, як відомо, толерантні й ставляться до всього з розумінням. Однак було важко усвідомити, чому вимикають електрику на 13-18 годин, хоча йшлося спочатку про 4 години, та ще й – і це чи не головне! – в одних і тих самих будинках.

Як пояснив пресцентр Обленерго, 15 листопада Укренерго запровадив в Україні екстреннні відключення, які й відмінили погодинні. Наразі, до цього люди теж поставилися з розумінням. Війну ніхто не відміняв. Та дивна вибірковість у відключеннях, коли без світла залишаються по кілька днів поспіль одні й ті самі будинки, тоді як інших ця ситуація не стосується, нарешті їх таки обурила. Тим паче, що саме тоді ще яскраво світилися вітрини магазинів. Це вже з сьогоднішнього дня, тобто аж із 18 листопада, голова ОВА зобов’язав підприємців вимикати вивіски, білборди та інші рекламні конструкції. Інакше будуть застосовуватися штрафні санкції.

Думаю, саме це всіх і непокоїть, що вітрини світилися, та цього ніхто не помічав, окрім людей, які сиділи в темряві. А так хочеться, щоби мудра влада все бачила, все помічала та ще й приймала відповідні грамотні рішення, упереджуючи виникнення проблеми. Натомість ця ситуація має ще один нюанс:  саме за наполяганням журналістів різних ЗМІ, з ними, на вимогу їхніх глядачів і читачів, учора зустрілися начальник військової адміністрації Руслан Запаранюк, міський голова Чернівців Роман Клічук та перший заступник керівника правління АТ «Чернівціобленерго» Павло Світайло. Зрозуміти очільників можна: занадто довго Бог тримав над головами буковинців парасольку й усі розслабилися, забувши, що все хороше, як і погане, має здатність колись закінчуватися. Тому проблема виокремлює ще одне, не менш серйозне питання, змушуючи нас замислитися…про воду, без якої – це аксіома! – і ні туди, і ні сюди! Бо навряд, щоби тривале сидіння без світла стало найбільшим нашим випробуванням. Проблеми з подачею води для мешканців  з багатоповерхівок – ось справжня бомба уповільненої дії. Щоби її детонація не стала катастрофою для чернівчан, необхідно забезпечити їх доступом до води. Як це зробити? Вихід, здається, лише один: у кожному мікрорайоні мають з’явитися свердловини; і то не одна. Як на мене, мерія мала би про це подбати заздалегідь, або ж бодай паралельно з облаштуванням скверів та доріг. Для цього були і час, і гроші. Можливо, і зараз ще не пізно. Хоча, як кажуть спеціалісти, це справа марудна і нелегка. Щоби добратися до чистої питної води, треба «вгризтися» в землю на 80 метрів углиб. Але ж іншого виходу в нас просто немає. Бо тоді доведеться мешканцю Проспекту Незалежності чи вул. Героїв Майдану йти на Прут за відром води… Коли певний час жити без їжі можна, то без води не проживеш і дня.

Та це, так би мовити, відступ, але зовсім не ліричний, а з натяком. Адже нині, за словами представника Обленерго, Чернівці та область забезпечені електроенергією лише на 56% й основний ресурс витрачається на роботу об’єктів критичної інфраструктури – медичних закладів, комунальних підприємств тощо. Тому маємо такі населені пункти, де світло вмикалося (!) протягом останніх днів лише на 2 години за добу. Тому що, як наголосив п. Світайло, Укренерго обмежило Чернівецьку область у використанні електрики цифрою в 112 МВт. Місцеві ж енергетики сподівалися на скорочення до 60 МВт. Для прикладу: за попередні роки за таких же умов буковинці споживали 240-270 МВт. 16 листопада, після ракетних обстрілів та руйнувань, область використала 170 МВт, тож її в екстренному порядку від’єднали від живлення.

Натомість поталанило тим мешканцям, чиї будинки живляться з лінії, на якій перебувають заклади критичної інфраструктури, тобто лікарні та підприємства, які забезпечують життєдіяльність міста. Водночас обленерего намагається перепідключити всі об’єкти критичної інфраструктури на пряму лінію. Разом із цим відновиться й  справедливість. Нині ж такої технічної можливості ще немає. Та з часом, як наголошувалося під час брифінгу, область поступово повернеться до 2-3-годинних вимикань. А поки що врегулювати графік екстрених відключень не можливо. Бо «Чернівціобленерго» наразі керує лише однією групою споживачів із 12-ти, які є на Буковині.

Шкода лише, що наперед про ймовірність такої ситуації ніхто не подумав…

Щодо роботи підприємств, то за словами заступника начальника АТ «Чернівціобленерго» Павла Світайла, вони зустрічалися з керівництвом ТОП-30 підприємств краю. Як наслідок, домовилися з ними, що ті самотужки обмежать своє використання електрики. Водночас 5 підприємств краю, що мають певні технологічні особливості, працюють постійно  і без вимикань.

Прикладом того, що все це дуже непросто, є вчорашня відсутність хліба у багатьох  магазинах і магазинчиках Чернівців. Мабуть, це результат того, що міні-пекарні потрапили під екстрене вимикання світла.

На запитання, коли ж  оприлюднять бодай приблизні графіки відключень, п. Світайло сказав, що ще вранці обленерго готувало стабілізаційні графіки відключень, де були рівномірно розподілені години вимикання світла між групами споживачів. Та, як відомо, все пішло шкереберть. «Тому ми не хочемо обманювати людей. Якщо буде можливість управляти графіком – ми це робитимемо. А говорити про те, чого не можемо передбачити зараз, я не буду», – додав енергетик.

Одне слово, ситуація дуже складна і з неї треба шукати пристойний вихід. Тим паче, що, як наголосив голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький, готуватися треба завжди до найгіршого. Але варто і пам’ятати: війна списує не все. І, ймовірно, я чогось не розумію, та мене почуте з вуст представника обленерго якось не переконало. Невже відключення чернівецьких будинків від світла відбуваються в Києві? А якщо це робиться тут, то і рішення – кого вимикати – приймається теж тут.  І як загалом можна вимкнути будинки на проспекті Незалежності №№ 70, 72, 74 і не вимкнути 76, 78 і т.д.  Або ж вимкнути на вул. Небесної Сотнібудинки №№ 13-А, 15, 17 і залишити зі світлом будинок №19-А і решту. Те саме спостерігалося й на інших вулицях.  Водночас, щоби не виглядати упередженою, нижче друкуємо офіційні роз’яснення ситуації пресслужбою Обленерго, з якими “Версії” не змогли напередодні ознайомити читачів через відсутність світла майже  протягом трьох діб.

Людмила Чередарик

Довідково:

 Ставимо наступну інформацію під рубрикою «Довідково», бо, як уже підкреслювалося, не змогли раніше ознайомити з нею читачів через відключення електроенергії.

 

Запроваджено екстренні відключення по Чернівецькій області

У зв’язку із масованими обстрілами України 15 листопада були пошкоджені чимало об’єктів енергетичної інфраструктури, в тому числі й сусідніх з Буковиною областей. Внаслідок цього сталося аварійне знеструмлення на підстанції Чернівецька 330 кВ, тому місто й значна частина області упродовж вечора перебували без електропостачання. Проте, завдяки злагодженій й оперативній роботі наших енергетиків вже до опівночі вдалося перезаживити усіх споживачів області.

Ця терористична атака російських окупантів була розрахована саме на момент пікового споживання, щоб завдати якнайбільшої шкоди і, щоб енергетикам було важче впоратися з навантаженням. Враховуючи обсяги руйнувань, наступні декілька днів будуть важкими: наближається похолодання і споживання електроенергії зростатиме, відповідно навантаження на мережі теж.

Тому, по Чернівецькій області та багатьох інших регіонах НЕК Укренерго запроваджує ЕКСТРЕННІ відключення.

Складені раніше графіки погодинних відключень тимчасово не діють.

Шановні краяни! Просимо з розумінням ставитися до таких відключень, які будуть запроваджуватися за крайньою необхідністю. Зробіть запаси води, теплого одягу, альтернативних джерел енергії. Також закликаємо намагатися і надалі економно використовувати електроенергію.

Ця ситуація є надзвичайною. Але запевняємо, це – тимчасово.

Дякуємо за ваше терпіння і розуміння ситуації, що склалася.

Довіряйте енергетикам. Ми працюємо цілодобово, докладаємо усіх можливих зусиль, щоб якомога швидше відновити усі електромережі.

 

Пресцентр АТ «Чернівціобленерго»

 

Чому екстренні відключення неможливо застосовувати за графіком?  

У зв’язку із масованими обстрілами України упродовж кількох останніх тижнів і до тепер, пошкоджено чимало об’єктів енергетичної інфраструктури по всій країні. Руйнації енергооб’єктів сягають до 40%, для відновлення такої кількості енергоустаткування потрібно чимало часу, можливо кілька місяців. Але, на жаль, обстріли продовжуються. Тому варто набратися терпіння усім нам, бо ці та наступні декілька днів будуть важкими: температура повітря поступово знижується, відповідно споживання електроенергії зростає, тож і навантаження на мережі теж.

Тому, по Чернівецькій області та багатьох інших регіонах НЕК Укренерго запроваджує погодинні відключення разом з аварійними, іншими словами –екстренні. Тобто, як і раніше відключення споживачів відбуваються за сформованими групами, проте гарантувати дотримання конкретного погодинного графіку відключень наразі немає змоги. Оскільки ситуація на сьогодні в енергосистемі – надзвичайна. Диспетчери Укренерго в режимі реального часу реагують на роботу енергосистеми: якщо у конкретному регіоні виникає дисбаланс, він віддає команду обленерго застосувати конкретні обсяги потужностей. Обленерго у свою чергу мають до 15 хвилин, щоб відключити одну-дві чи більше груп споживачів, щоб знизити потрібні обсяги споживання. За таких умов неможливо передбачити, які саме групи і як довго будуть відключені, тобто запланувати графіки відключень і їх дотриматися фізично неможливо.

Ще одне питання, яке дуже турбує буковинців: чому відключили електроенергію у мене, а в сусіда є світло? Це залежить від того, від яких ліній живляться ваші оселі (приміщення). Електромережа побудована так, що два сусідні будинки можуть живитися від різних ліній, відповідно й потрапляють вони у різний час на відключення. Або одна з них взагалі не потрапляє під відключення, бо на цій лінії живиться об’єкт критичної інфраструктури: лікарня, пожежна служба, водоканал, тепломережа, сервера зв’язку, органи правопорядку, МНС та інші важливі об’єкти, які забезпечують життєдіяльність регіону.

Крім того, світло може бути і там, де суб’єкти господарювання (магазини, ресторани, житлові комплекси) або приватні особи мають особисті генератори, які забезпечують автономну подачу електроенергії.

Шановні краяни! Просимо з розумінням ставитися до таких відключень, які зараз запроваджуються, бо в цьому є крайня необхідність. Зараз взагалі не можна говорити про якусь справедливість відключень, бо кожен бачить тільки свою проблему і не знає достеменно причин, як відключають (чому не відключають) інших, – у кожному конкретному випадку є своє логічне пояснення.

Наразі до 60% абонентів Чернівецької області знеструмлені, можливо так буде і в наступні кілька днів. Тому усі групи споживачів доводиться відключати подовгу і по кілька разів на добу. У цій ситуації ніхто не має преференцій.

Наразі всі маємо розуміти, що зима буде складна. Зробіть запаси води, теплого одягу, альтернативних джерел енергії і заспокійливих засобів.

Довіряйте енергетикам. Наші оселі також потрапляють під відключення, ми також живемо, як і ви, подовгу без електроживлення.

Але ми продовжуємо працювати, щоб якомога швидше відновити усі електромережі.

Дякуємо за ваше терпіння і розуміння ситуації, що склалася.

Пресцентр АТ «Чернівціобленерго»

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *