«Живописець Владімір Загородніков…Від ікони до графіті»

Володимир Загородніков. Пасхальний ранок. Стінопис, церква Різдва Христового, м. Грац. 1977. Фрагмент
Володимир Загородніков. Пасхальний ранок. Стінопис, церква Різдва Христового, м. Грац. 1977. Фрагмент

Цікавим і корисним джерелом для ознайомлення з мистецьким життям Чернівців 1920-40-х років і творчістю відомого австрійського художника Володимира Загороднікова є наукове дослідження мистецтвознавиці Гайделінде Поллєрус «Живописець Владімір Загородніков. 1896-Курск-Чернівці-Грац-1984. Від ікони до графіті». Монографію видано у видавництві університету ім. Карла та Франца в австрійському місті Грац 2006 року (Heidelinde Pollerus. Der Maler Wladimir Zagorodnikow. 1896-Kursk-Czernowitz-Graz-1984. Von der Ikone zum Graffito. Leykam. Karl-Franzens-Universitat Graz. 2006).

Значної уваги автор надає висвітленню культурно-історичних процесів в образотворчому мистецтві в Чернівцях у міжвоєнний період і творчості Володимира Загороднікова в контексті культурного життя мультиетнічного, мультирелігійного та багатомовного нашого міста. Жвавий інтерес збуджують матеріали про таких чернівецьких митців як Микола Івасюк, Альфред Оффнер, Адам Кратохвіля, Артур Верона, Пауль Верона, Георг Льовендаль і дружина В.Загороднікова Ісідора Константіновічі-Гайн (1889, м. Кімполунг – 1981, м. Грац). Маловідомим фактам їхніх біографій і творчості присвячені окремі сторінки розділу книги «Вчителі, навчання, колеги та впливи».

Головний зміст дослідження становить ретельно опрацьована біографія Володимира Загороднікова, яка охоплює роки його перебування у Чернівцях (1900-1941), а також невідомий українському загалу наступний сорокалітній період його життя та творчості у австрійському місті Грац. Велику увагу у книзі приділено дослідженню іконописного доробку майстра – яскравого представника авангардного мистецтва ХХ століття. Переконливо висвітлюються впливи та шляхи, які формували митця і як автора творів абстрактного живопису.

Численні фотографії з родинного альбому та документи знайомлять з творчою біографією одного з провідних австрійських художників. Книга щедро ілюстрована великою кількістю кольорових та чорно-білих репродукцій творів Володимира Загороднікова та згаданих вище чернівецьких митців, а також Євзебія Ліпецького, Рудольфа Рибічки, Оскара Ляске, Карла Евальда Ольшевського, Артура Кольніка, Рікардо Рігетті. Загалом у цій напрочуд цікавій монографії та на диску, доданому до книги, міститься 700 ілюстрацій.

Подані до статті репродукції мистецьких творів і фотографії в Україні публікуються вперше.

Володимир Загородніков. Фортеця, птах, місяць. 1977
Володимир Загородніков. Фортеця, птах, місяць. 1977

Біографічна довідка

Володимир Загородніков (1896, Курск, Росія – 1984, Грац, Австрія).

Австрійський художник російського походження, творчість якого була присвячена іконопису. Його мистецька манера формувалася в руслі російського та європейського авангардного мистецтва. Іконографічні композиції Загороднікова вирізняє модерністська концептуальність і пластика та їхній емоційно виразний колорит.

Загородніков з дитинства жив у Чернівцях, куди приїхав 1900 року з Росії. Мистецтву навчався у художній школі у Чернівцях, приватно брав уроки в Альфреда Оффнера та Миколи Івасюка. Подорожував Буковиною, вивчав фрески її монастирів та іконопис у храмах. Поліетнічне та багатомовне середовище Чернівців, високий інтелектуальний рівень культурного життя збагачували й формували молодого митця.

1919 року у Чернівцях відбулася перша персональна виставка його творів. Він брав також участь у виставках чернівецьких митців 1922, 1938 та 1939 років. У Чернівцях Володимир Загородніков працював у майстерні художника Адама Кратохвілі.

Протягом року (1928-29) він навчався у Парижі в одній з найбільш відомих художніх шкіл Франції-Grande Chaumiere. Одночасно відвідував приватну мистецьку школу і студію у Парижі-Academie Julian (1899 року в цій студії навчався румунський художник Артур Верона, з яким Загородніков був добре знайомий).

Пізніше в Чернівцях Загородніков працював викладачем в художній школі (1936-37). Під впливом Артура Верони вивчав техніку іконопису. Від 1941 року митець жив у Австрії в м. Грац. 1945 року він став членом Професіональної асоціації художників Австрії, протягом років брав активну участь у художніх виставках.

За визначні досягнення в станковому мистецтві та за створення низки стінописних сакральних композицій Володимир Загородніков нагороджений срібною медаллю та Золотим Почесним знаком міста Грац, а також Австрійським Почесним Хрестом науки та мистецтва (1977). 1983 року відбулася остання виставка художника «Містичні символи».

Тетяна ДУГАЄВА, член Національної Спілки художників України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “«Живописець Владімір Загородніков…Від ікони до графіті»”