Заслуженому академічному Буковинському ансамблю пісні і танцю – 75

Зникає відстань між глядачами і сценою – починається справжнє диво. Десь здалеку цимбали огортають тебе веріткою  сумних та веселих передзвонів. Журливо та ніжно беруть за душу скрипки та флояри…

75 років Заслуженому академічному Буковинському ансамблю пісні і танцю – це не просто поважна ювілейна дата. Це довге творче життя кількох поколінь талановитих артистів та їх творчих керівників.

У листопаді 1944-го при Чернівецькій обласній філармонії був створений вокально-хореографічний колектив. Знавець хорового співу, буковинський композитор та диригент Григорій Шевчук зібрав закоханих у народні співи й танці шістнадцятьох хлопців і дівчат. Вони вийшли на сцену з рідними серцю буковинців співанками та коломийками. А першими сценічними костюмами було те вбрання, у якому ходили щоденно: дівчата в домотканих горбатках і сорочках, вишитих своїми руками, а хлопці – в гачах і сардаках, які носили у побуті. Та головним було мистецтво.

Збігали роки, мінявся репертуар, змінювалися покоління талановитих виконавців. 1962 року Буковинський ансамбль очолив Андрій Миколайович Кушніренко, 13-й художній керівник і головний диригент, який став безпрецедентним випадком на мистецькій сцені. Упродовж 50-ти років він очолював колектив і відійшов у вічність народним артистом, лауреатом Національної премії ім. Т. Шевченка, членом-кореспондентом Національної академії мистецтв, членом Національної спілки  композиторів, професором.

Нині Заслужений академічний Буковинський ансамбль пісні і танцю під орудою народного артиста України Ярослава Солтиса гордо носить ім’я маестро А. Кушніренка й розвиває славетні традиції, започатковані 75 років тому.

Як казав Андрій Кушніренко: «Якщо хтось думає,що творчість артистів полягає тільки в тому, щоби купатися в славі та оваціях, то це далеко не так. Мистецтво співака і танцюриста потребує щоденної каторжної праці до сьомого поту… Перш ніж голоси зіллються в єдину мелодію, а танцювальні рухи будуть схожими на полум’я.  Бо поки живе народне мистецтво, живе й народ, нація, поки люди тягнуться до пісні, до прекрасного, є сподівання, що життя наше налагодиться та потече своїм справжнім руслом».

Буковинському ансамблю 75, а він як і колись у повному розквіті сил, сповнений новими задумами, у пошуку сучасного прочитання народної та класичної хорової спадщини.

І ніколи не зміниться головне – благословенна Богом буковинська мистецька спадщина.

Відтак буковинців та гостей нашого міста артисти та керівники славнозвісного колективу запрошують до зали обласної філармонії на ювілейний концерт 28 листопада.

Неля МАРКОВСЬКА, лекторка-музикознавиця

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *