У Черепківцях на Глибоччині вперше відсвяткували Івана Купала

Село, яке лише наприкінці травня доєдналося до Глибоцької ОТГ, в «новому товаристві» заявило про себе масовим народним гулянням.

У надвечір’я перед купальською ніччю з ініціативи місцевих працівників культури силами гуртківців і колективів художньої самодіяльності в Черепківцях провели свято Івана Купала.

Місце обрали на березі річки Сірет, молодь завчасно його прибрала, викосила високі трави, дорогу до купальського вогнища прикрасила: дерева заквітчали, причепурили кольоровими стрічками і кульками. А на галявині поміж дерев поставили лавиці, привезли і підключили апаратуру, доставили реквізит. Поки налаштовували звук, плели вінки і припасовували національні строї, дорогою вервечкою потягнулися і глядачі.

Глядачів не бракувало: черепківчани самі прийшли і дітей з собою привели – когось із малюків везли у візочку, а хтось сам уже хвацько крутив педалі велосипеда, а гості із сусідніх сіл (і не тільки спільного старостинського округу) ще й до концерту долучалися. До компанії і песики разом з господарями поприбігали.

«І хоча Івана Купала більше святкують у центральних областях, Україна – єдина, тож ініціатива такого святкування всім дуже сподобалася, – каже гостя Черепківців, секретар Глибоцької селищної ради ОТГ Олена Батюк. – Приємно бачити і молодь, дітей, і старших людей у народному вбранні. І дуже хочеться, щоби традиція продовжувалася – можливо, з часом це свято переросте у фестиваль».

Ініціатори свята – подружжя Репчуків, які працюють у сільському Будинку творчості та дозвілля – найбільше хвалять своїх акторів – і юних, і літніх.

«Вони такі ентузіасти, такі молодці, що з ними й хочеться робити щось інакше, втілювати нові методи роботи», – захоплюється учасниками самодіяльності Ольга Репчук, художній керівник в Будинку творчості і депутат селищної ради ОТГ.

А Василь Репчук, керівник народного фольклорного колективу «Калинонька» і народного аматорського театрального колективу «Родина», поміж звукорежисерськими клопотами з апаратурою встигає гостям розповідати чи то байки, чи правду про цвіт папороті, який ось-ось можна буде знайти на березі ріки.

Не втомлюється дякувати всім, хто творив купальське свято, Майя Топало – в.о. старости сіл Черепківці та Новий Вовчинець. Сама вона живе в Черепківцях з народження, а в сільській раді працює з 1980-го року. Починала простим касиром, далі «виросла» до бухгалтера, згодом 25 років секретарювала у сільраді, і тепер виконує обов’язки старости. Тож добре знає всіх мешканців старостинського округу і шанує їх за ентузіазм, самопожертву, доброчинність. Адже і до культури, і до спорту, і до роботи люди тут завзяті.

«Свято проводимо завдяки ентузіазму людей – усім-усім їм низький уклін, що мають натхнення, бажання і знаходять час, аби нагадати односельчанам і гостям, яка в нас чудова природа і які в нас є таланти, – каже Майя Іванівна. – Зібралися ми тут, бо це місце дуже пасує до свята – тут є річка. Але маємо в селі і стадіон, облаштований також силами земляків. Там відремонтована будівля, в якій є роздягальня для футболістів. Це зробив власними силами і коштами наш колишній футболіст Петро Васильович Костенюк. Отакі тут люди! І ми віримо, що після долучення до Глибоцької ОТГ, після завершення усіх «паперових» формальностей, почнуться серйозні зміни на краще».

Здається, співають в цьому селі всі: і малі, і поважні.

Керівниця вокальної студії «Сяйво» Надія Заболотюк почала працювати з дітками ще навчаючись на 3-му курсі в університеті, а зараз уже закінчила бакалаврат і вирішила цілком присвятити себе улюбленій справі – розкривати дитячі таланти.

Каже, що зазвичай заняття для дітей з Черепківців і сусідніх сіл проводить раз на тиждень, але коли готуються до концертів (а зараз саме такий час), то бачаться щодня. І видно, що вихованці в захопленні від своєї учительки – як 14-річні підлітки, так і наймолодший співак Василько. Тож із задоволенням виступали на Купальському святі, а ще готуються до звітного концерту, на який обіцяла приїхати викладачка їхньої Надії Іллівни – Заслужена артистка України Ірина Стиць.

Подобається участь у концерті і юним акторам – учасникам театральної постановки, сценарій до якої написала Ольга Репчук. Ролями задоволені – грають практично самі себе: хлопців і дівчат, веселих і закоханих, навіть Чортенята і Відьма вдалися дуже милі.

Та й не могло бути інакше поміж прекрасних, власноруч черепківчанками вигаптуваних вишиванок і розкішних вінків зі свіжих квітів, серед талановитих людей і чудової природи.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *