Таємниця розкрита: Йозеф Лянг є творцем чернівецької майоліки

Йозеф Лянг. Панно на фасаді будівлі Чернівецького художнього музею, фрагмент. 1900 р. Майоліка. Фото

Улюблене чернівчанами мальовниче майолікове панно, що на фасаді Художнього музею, є творінням художника, графіка та автора творів монументально-декоративного мистецтва Йозефа Августа Лянга (1873-1936). Його ім’я вперше прозвучало у газеті «Версії» 1 січня 2010 року (Тетяна Дугаєва. «Йозеф Лянг. Мистецький детектив: Чернівецька майоліка. Хто її творець?»). А все розпочалося тоді, коли авторка цих рядків помітила, що ініціал в авторському підписі – літера «J», а не «І», як хибно стверджувалося, що, мовляв, автором є «І. Лано». Зауважила також, що остання літера прізвища прикрита віконною рамою і повністю не прочитується. Це стало поштовхом до пошуку та вивчення матеріалів про творчість художника Йозефа Лянга. А підставою для припущення, що саме він створив панно, стали результати дослідження та аналізу характерних особливостей його творчості та мистецької манери, характерної для епохи югендстилю.

Сьогодні хочу повідомити, що версія  про те, що чернівецька майоліка виготовлена угорськими фахівцями у галузі художньої кераміки з фабрики Жолнаї, підтверджена.

Textil_alegoria_Menchengladbach06_1

Йозеф Лянг. Алегорія на теми текстильного виробництва, фрагмент. 1901-1903 р.р. Настінні розписи. Фото. Кайзер Фрідріх Хол, м. Менхенгладбах

Цінним джерелом з цього питання стала  книга «Мистецтво Жолнаї», видана 1959 року у м. Печ (Nikelszky Géza. A Zsolnay Gyár Művészete). Автором історії угорської керамічної фабрики є її ветеран, дизайнер  Геза Нікельскі. Він, зокрема, пише, що панно для будівлі колишнього Ощадного банку Буковини виконували на їхній фабриці, і зазначає, що автором проекту був Йозеф Лянг (сторінка 32). У своїх спогадах він згадує також про кераміста Генріка Дарілека (Henrik Darilek), який втілював проект у матеріалі, працюючи з керамічними плитками з глазур’ю і малюнком, з яких утворена композиція Йозефа Лянга.

Водночас сучасний угорський дослідник архітектурної кераміки Жолнаї, автор численних публікацій Дьордь Меріньї (Merényi György) вважає свідчення Гези Нікельскі  надійними та достовірними. У книзі цього науковця, яка невдовзі вийде друком англійською мовою, буде опубліковане й зображення панно Йозефа Лянга на фасаді сучасного Художнього музею у Чернівцях.

Joseph_Lang_Divchyna_z_kvitamy_1910_

Йозеф Лянг. Дівчина з квітами. 1910 р. Папір, гуаш. Аукціон Адер, Париж. 2014 р.

Величний твір Йозефа Адольфа Лянга є яскравою мистецькою алегорією образу Буковини, представленої художником у вигляді прекрасної жінки із зеленою гілкою у руці. Її білосніжний одяг прикрашає історичний герб краю. Вона розміщена на тлі помаранчевої тоги чоловіка, який уособлює імператорський дім Габсбургів. Меч у його руці – емблема влади та імператорської гідності, а широко розправлені крила над ними – символ тріумфу та захисту. Ці постаті є урочистою й виразною домінантою багатофігурної композиції, в якій втілена тема вшанування Буковини іншими землями Австро-Угорщини з нагоди ювілею затвердження конституції та отримання герба краю.

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець, член Національної спілки художників України

Автор висловлює щиру подяку за консультації та допомогу угорському мистецтвознавцю Дьордю Меріньї (György Merényi).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *