Нашому відомому земляку Леонтію Івановичу САНДУЛЯКУ – 80

А так, ніби учора створювався Зелений рух Буковини – неформальний рух нових, альтернативних до комуністичних громадських організацій. Ніби учора на Першому з’їзді народних депутатів СРСР першим на трибуну вийшов Леонтій Іванович, справді народний депутат від 504 виборчого округу.

Ніби учора на сцені Літнього театру в Чернівцях Леонтій Іванович братався із завжди альтернативним до влади Євгенієм Євтушенком…

80 років життя цієї людини так багато вмістили! Леонтій Іванович Сандуляк – буковинець від діда-прадіда: народився 8 березня 1937-го жорстокого року у Козирянах на Кельменеччині. Дитинство, як у цілого покоління, зачепила війна. Вищу освіту отримав у Чернівцях: закінчив медінститут, займався науковими дослідженнями, захистив кандидатську й докторську дисертації, отримав звання професора. Царина наукових інтересів його – ендокринологія. Леонтій Сандуляк започаткував новий науковий напрямок ендокринології, відкрив раніше невідому властивість еритроцитів депонувати та транспортувати інсулін.

Але буковинській спільноті Леонтій Сандуляк більше відомий як громадський діяч: він був одним із засновників Народного Руху України, першим головою Чернівецької крайової організації НРУ. А ще з його діяльністю в наших краян асоціюється «Зелений світ Буковини». Активний член опозиційної Міжрегіональної депутатської групи Д.Сахарова та Народної Ради у Верховній Раді УРСР, співавтор разом із Левком Лук’яненком тексту Акту проголошення Незалежності України. Леонтій Сандуляк вдало зарекомендував себе і як дипломат, ставши першим Надзвичайним і Повноважним Послом України в Румунії.

Після закінчення дипломатичної каденції Леонтій Іванович проживає на Київщині. Він підтримав революцію Гідності 2013-2014 років.

Громадська й професійна робота Леонтія Івановича Сандуляка триває – і в цей тривожний час спрямована на зміцнення української нації і державності.

З роси й води Вам, Леонтію Івановичу!

Василь БОЙЧУК, учасник національно-визвольного руху 90-х років і колектив газети «Версії»                  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *