Сонце, повітря і… пиво

та 250 тис. грн за футбольні м’ячі, якими ніхто не грає 

Літо, канікули, відпустка, оздоровлення, ліс, море, гори, похід, річка… На превеликий жаль, такий відпочинковий ряд уже давно застарів. Нині народ розслабляється по-іншому, тому відпочинок включає в себе складові, дуже далекі від здорового способу життя: зависнути на добу в інтерактивному клубі чи пабі, відтягнутися на дискотеці, влаштувати шашличок під коньячок…

Одне слово, гасло, яке з самого народження супроводжувало радянських хлопчиків і дівчаток – «сонце, повітря і вода – наші кращі друзі» стало анахронізмом. Та й твердження, що красунею може бути тільки спортсменка й комсомолка (пригадуєте «Пригоди Шурика…»?) теж кануло у лету.

Нові часи – нові пісні. Це закономірно. Але мені не зрозуміло, чому здоров’ям підростаючого покоління не переймаються дяді й тьоті, які мали би ним опікуватися. Натомість у нас на кожних 7-8 дітей по одній торговій точці, де продають алкоголь і цигарки. А скільки дитячих і спортивних майданчиків? Питання риторичне, бо це речі не порівнювальні. Шалена перевага на боці магазинів і ресторанів.

Ось і цього року міський Парк культури і дозвілля ім. Шевченка зустрів літній сезон новими « булдирями» – низкою дерев’яних і гарних зовні кав’ярень. Там можна посидіти, погомоніти, з’їсти піцу, випити пиво та й щось міцніше… А чи не краще було б зробити там для дітей «рошенівський» майданчик. Їх у місті кілька, але вони ніколи не бувають порожніми.

Тому й складається враження, що нашій владі не потрібні здорові сильні, а отже й розумні молоді люди. Нехай собі смокчуть пиво і задовольняють інші не менш «інтелектуальні» потреби…

До слова, колись у парку були павільйони для пенсіонерів, де вони зустрічалися, читали газети, але найчастіше грали у шахи і шашки. Там відбувалися серйозні турніри! Нині на тому місці розташувався ресторан «Паркова вежа», збудований колишнім директором «Калинки» без жодних дозволів. А пенсіонери «карячаться» зі своїми дошками на лавицях довкола фонтану. Пригадала, як проти ресторанних феєрверків, які лякали птахів та не давали спати людям, виступили мешканці прилеглих вулиць. Але тодішня міська влада стала на бік власника ресторану. І тільки пізніше, коли В. Ринжук позбувся посади, стало відомо, що «Паркова вежа» височіє незаконно.

Натомість інсталяція до Євро-2012 на Центральній площі з’явилася законно і нею міська влада навіть дуже горда: з бюджету ж не взяли ні копійки. Та коли моя подруга, вчителька фізкультури, дізналася, що фігура викладена з нормальних футбольних м’ячів, тільки пофарбованих, вона неймовірно здивувалася, а потім із заздрістю сказала: «Дали б мені хоча б парочку в школу…».

А, зрештою, чому б потім не розібрати інсталяцію та не передати м’ячі буковинським учням?

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *