Розкопали давніх ковалів

Неподалік Рідківців у Новоселицькому районі під час археологічної практики студенти ЧНУ під керівництвом доктора історичних наук Сергія Пивоварова.у виявили унікальну пам’ятку – слов’янське поселення ремісників VIIІ-IX ст.

За висновками науковців, на Буковині вдруге знайдене поселення такого типу. Перше колись відкрив Борис Тимощук у Добринівцях.

– Знайдено велику кількість виробів з металу, – розповідає Сергій Пивоваров. – Вже розкопали 4 споруди. Дві з них – житла-напівземлянки VIIІ-IX ст. Інші – ремісничі майстерні. Виявлено й рештки давньослов’янської кузні,де знайдено залізну наковальню і рештки металу, який виплавляли. Унікальна знахідка – товарний злиток металу овальної форми. Його можна було продавати, тоді слов’яни продавали залізо своїм сусідам.

Знайдені й інші вироби ковалів – залізні ножі, – зауважує історик. – Ними можна було різати хліб, щось виготовляти. Є великий рибальський гачок, за яким можна судити про розмір риб. Поселення було добре заховане від людських очей. Ремісників ретельно охороняли.

У помешканнях ми виявили предмети, належні до райковецької культури (східнослов’янська археологічна культура, яка поширювалася на все правобережжя України). Для неї була характерна кераміка, формована вручну. Знайшли горщики, глиняні сковорідки, миски. А в одній з осель біля печі-кам’янки виявили 5 каменів з дивними отворами, – повідомив Пивоваров.

– Серед знахідок – дуже цікава річ, аналогів якій немає, вона свідчить про язичницькі звичаї населення. Коли ми до кінця розкопали й розчистили житло, почали перевіряти його металошукачем. Біля входу до житла почули сильний звук. Почали копати… У глибокій ямі знайшли ніж, забитий вістрям донизу. Це свідчить про те, що у приміщенні здійснили обряд, аби до нього не потрапила нечиста сила.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Розкопали давніх ковалів”