До Чернівців завітає з концертом відомий органіст Жан-Марі Леруа

 Він привезе також вишиті роботи своєї дружини Вів’єн,  яка освоїла українську вишивку. Їх можна буде оглянути при вході в костел.        

 Жан- Марі Леруа, органіст і диригент із Парижа – великий друг України. Він також є учнем відомого французького органіста і диригента Жана Лангле.

 Жан-Марі  багато виступає у нашій країні, допомагає українським музикантам у Франції, а під час своїх концертів в Україні завжди виступає з благодійною метою, і по можливості допомагає й українській армії. 

20 серпня, у неділю, о 18.00 він виступитьу  Малій Базиліці Воздвиження Всечесного Хреста (костел, зупинка Шкільна). Вхід вільний.

До і після концерту при вході у костел можна буде оглянути і за бажання придбати з благодійною метою вишиті роботи дружини Жана-Марі – Вів’єн. Це будуть вишиті ікони, книжкові закладки, інші речі. Вів’єн рік тому вишила кілька книжкових закладок у червоно-чорній орнаментиці, які присвятила Василю Сліпаку. З Василем Сліпаком Жан-Марі часто зустрічався у Парижі на проукраїнських демонстраціях. 

 Жан-Марі Леруа грає на органі більше 30 років, вперше сів за цей інструмент у 14 років. Виступає по всьому світу – як у концертних залах, так і в церквах. Викладає музику, а також  є органістом церкви Матері Божої з Назарету в Парижі, що біля Ейфелевої вежі.

Щороку виступає в Україні – Києві, Одесі, Вінниці, Чернівцях…  Виступав наавіть у Луганську, коли там вже  розпочиналися бойові дії. Зазвичай виступає у вишиванці, яку придбав собі в Україні і це, за його словами, є знаком  підтримки українців.

Жан-Марі навчався у кількох французьких консерваторіях. А також   у Схола Канторум ( Schola Cantorum) –  це музичний  заклад, який спеціалізується на релігійній музиці.

Жан-Марі вперше приїхав в Україну у 2003 році в рамках обміну із Київською музичною школою ім. М. Лисенка.  Відтоді зв’язків з Україною француз не поривав. Завдяки Жану-Марі  у Франції по обміну побувало багато українських музикантів. Навіть камерний оркестр із Рівного. Що цікаво, всіх музикантів Жан-Марі приймав у себе вдома.

Жан -Марі Леруа дав в Україні 35 концертів. Грає твори відомих українських композиторів, диригує українськими оркестрами.  Минулого року у Києві познайомився з відомим українським композитором Мирославом Скориком, з того часу грає на своїх концертах знамениту Скорикову “Мелодію”.

Жан-Марі має дуже багато друзів серед українців у різних містах. У Парижі відвідує всі проукраїнські мітинги та демонстрації.

У Чернівцях у Малій базиліці Жан-Марі Леруа зіграє твори найвідоміших композиторів, в тому числі музику свого вчителя – Жана Лангле – «Уривки з 24 творів, Імпровізована сюїта». Жан Лангле – видатний французький органіст 20 століття.

Також прозвучать такі твори:

Джироламо Фрескобальді «Токката на Вознесіння»; Йоганн Пахельбель « Прелюдія і фуга ре мінор»;  Дітріх Букстегуде «Хорал Ми молимося до Святого Духа»;  Йоганн Себастьян Бах « Дві прелюдії і фуга для повільного виконання на клавірі»;  Георг Фрідріх Гендель « Пассакалья  соль мінор»;  Йоганнес Брамс «Два хорали»;  Клод Бальбастр « Дві різдвяні п’єси». 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *