Погляд Віктора ОБДУЛЕНКА: Два концерти – два різні враження

 

29 березня чернівчани і вся Буковина відзначали звільнення Чернівців і Буковини від німецько-фашистських загарбників. Особливо цей день значущий для старшого покоління. На жаль, серед живих вже майже не лишилося фронтовиків, їхню пам’ять зберігає покоління дітей війни. Саме вони після покладання квітів до пам’ятника Перемоги направилися до Центрального Палацу культури на святковий концерт колективів цієї культурної установи – духового оркестру під керівництвом Георгія Новаковського й ансамблю «Діксі бенд».

Свято почалося з Хвилини мовчання на пошанівок усіх, хто в різні роки загинули за Україну – від Великої Вітчизняної до нинішньої АТО.  А далі – сцену відділи оркестру, який відкрив виступ «Святковим маршем» композитора Віктора Рунова.

Звучали пісні саме про таких людей, що йшли вперед, йшли до останнього, що не здалися і не зрадили своїх товаришів: «Пісні наших дідів», «Вальс медсестри», «Офіцерскі дружини», «В городском саду», які нагадали їм власну молодість. Пісню «Перемога», дійсно в переможому настрої виконала ведуча Олеся Франків. Блискуче прозвучав «Чернівецький вальс» у виконанні Інги Міцкан та Георгія Постевки. Одна за одною звучали пісні «Український модерн», «Україна це ми», «Очі волошкові» і багато інших українських, російських, румунських – на високому художньому виконавському рівні.

На жаль, ні художнього задоволення, ні радості не відчув я на концерті на честь Володимира Івасюка, який проходив у Чернівецькій обласній філармонії ім. Д.Гнатюка. Єдиним «світлим промінчиком» була пісня «Вербова дощечка» у виконанні маленької дівчинки. Решта номерів демонстрували лише здатність електронної акустики на високі децибели і несмак у доборі й виконанні, коли навіть пісні Володі образливо було слухати. Що змусило мене сказати одному з членів журі, коли решта фотографувалася на сцені з учасниками конкурсу, що, на жаль, цей конкурс поховав українське вокальне мистецтво. Чи варто у розповіді про свято робити такі порівняння? Мабуть, варто, бо Володя Івасюк ревно служив саме музиці та мистецтву.

Віктор ОБДУЛЕНКО, член НСЖУ,НВМС, лауреат галузевої премії ім. Леоніда Румянцева

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *