Плафон в інтер’єрі Художнього музею Микола Івасюк створив 1904 року

 

Нині ми впевнено можемо говорити про це: Микола Івасюк створив алегоричну композицію для плафону в інтер’єрі колишньої ощадної каси в Чернівцях 115 років тому. Саме тоді – 27 лютого 1904 року чернівецька газета «Czernowitzer Tagblatt» повідомляла, що Микола Івасюк «з радістю виконує твір для декоративного оздоблення сходів місцевої Ощадної каси». Автор матеріалу, який відвідав майстерню митця, пише: «Стельове малювання вже виконано художником, крім кількох змін, які він… уже окреслив». Ця важлива інформація дає підстави стверджувати, що алегорична композиція написана 1904 року.

Досі була відома інша дата створення плафону, яку повідомляла професор Українського поліграфічного інституту ім. І.Федорова Христина Саноцька (1931–1999) у статті, опублікованій у Чернівцях 1990 року: «М. Івасюк — автор декоративно-монументального живопису на алегорично-міфологічну тематику розписав плафон ощадної каси в Чернівцях, 1907–08 р.р.».  Про це, зокрема, писала газета «Версії» 2014 року у 19-му числі (Т. Дугаєва «Микола Івасюк — автор плафона в інтер’єрі Художнього музею в Чернівцях»). Нам не відомо, якими міркуваннями керувалася дослідниця, наводячи це датування.

Нині рік створення роботи уславленого українського живописця Миколи Івасюка отримав документальне підтвердження. А його нащадкам залишається тільки впоратися із проблемою реставрації та порятунку цінного твору, пошкодженого від намокання ще 27 липня 2017 року під час зливи. Адже творів цього видатного художника в Україні буквально лічені одиниці. Та Чернівці і далі живуть із цим  – немовби нічого не сталося. На жаль. А байдужість – це параліч душі…

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець, член Національної Спілки художників України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *