«Meridian Czernowitz»: Чернівці на три дні перетворяться в культурну столицю Європи

Святослав Померанцев, президент фестивалю: «Як каже мій дядько: пообіцяв – то й з труни встань! Тому фестивалю – бути!»

Перший міжнародний фестиваль поезії «Meridian Czernowitz» став, без перебільшення, несподіваною та напрочуд гучною літературною подією. Тому «поетичні організатори» намагаються не просто повторити торішній успіх, але й суттєво розширити жанрово-подієві рамки та географію учасників, максимально наситивши програму фестивалю.

– Мета нашого фестивалю – повернення Чернівців на культурну мапу Європи, – зауважив на нещодавній прес-конференції Святослав Померанцев, директор фестивалю. – І отримати при цьому задоволення! Цього року ми розширюємо коло учасників – запросили поетів сучасної літератури з України, Австрії, Ізраїлю, Молдови, Німеччини, Польщі, Румунії, Франції та Швейцарії, а також спеціальних гостей з Великої Британії та США.

Ірина Вікирчак, виконавчий директор «Меридіанів»: «Фестиваль був задуманий як ефективна стратегія розвитку міста»

Ірина Вікирчак, виконавчий директор «Меридіанів»: «Фестиваль був задуманий як ефективна стратегія розвитку міста. Тобто, це спроба запропонувати приїжджим туристам інтелектуальну їжу, заглиблення в культурне середовище міста, а не лише в його архітектуру»

Зауважу, що у нас фестиваль – мультипоетичний. Тобто, ми намагатимемось поєднувати поезію із сучасними видами мистецтва. Це певний історико-культурний, історико-лінгвістичний експеримент, тому завдяки подачі самої поезії, її форми, «Поетичні Меридіани» є одним  з найяскравіших літературних заходів у Європі, повертаючи Чернівці, – хоча би на три дні, – як культурну столицю Європи. Проте одразу ж наголошу, що класичні читання поезії «не загубляться» у вирі різноманітних фестивальних заходів. Ми пишаємося згодою тих поетів, з багатьох країн Європи, які погодилися приїхати до Чернівців і будуть презентувати свої вірші в оригіналі, а також за допомогою найкращих перекладачів. Я вважаю, що ці поетичні читання стануть найяскравішими інтелектуальними заходами фестивалю!

Сергій Осадчук, представник ініціативної групи фестивалю: «Я хочу висловити тверде переконання, що завдяки динамічній, молодій, творчій групі окремих людей Чернівці переживають зараз величезний мистецький, культурний ренесанс… Перші «Меридіани» проклали певну межу між тим ностальгійним туризмом і туризмом культурним, поверненням Чернівців до сучасного пульсуючого культурою європейського міста. Тому що в період десятиліття 90-х та 2000-х років до нас приїжджали люди поплакати. Ми мали місто виплаканих ностальгійних сліз! Тому досить вже плакати про те, що було колись, створімо те, що буде завтра!»

Загалом, жартівливо висловлюючись, «високоінтелектуальному» туристу та місцевому «аборигену» навколопоетичних розваг не бракуватиме, адже витрати на фестиваль сягнули приблизно півтора мільйона гривень. Тут вам і різноманітні презентації, виставки, електропоетичні та сигарно-винні вечірки, музично-поетичні перформенси, та ще багато-багато інших цікавинок.

Половину бюджету витрат фестивалю покриє компанія Дмитра Фірташа GDF. Проте самого пана Фірташа на фестивалі не очікують. Адже він – зайнята людина. Іншу частину витрат, як фінансових, так і організаційних, взяли на себе різноманітні міжнародні фундації та небайдужі люди з Чернівців і Європи.

Наприклад, що ви знаєте про кінетичні скульптури? Андре Пашалик, чернівецький німець українського походження, під супровід німецької електронної музики демонструватиме у галереї Ратуші невеличкі моделі своїх металевих кінетичних проектів, намагаючись викликати у чернівецького глядача «справжній захват».

– Мої скульптури насправді досить великих розмірів – понад 3-4 метри. Зокрема, я пишаюся тим, що кілька років тому нам вдалося завершити в Німеччині скульптуру висотою 21 метр. Працювали над нею 4 роки. Це найбільша кінетична скульптура у світі…

Організатори переконують: всі поети будуть «доступними», ніхто їх не ховатиме від людей. З ними можна буде випити кави чи вина, поговорити «про високе» і не тільки, адже фестиваль – це клуб людей, які об’єднані одним інтересом.

Андре також є одним зі співорганізаторів фесту, який відповідає з його електропоетичну складову.

– Кожен з ді-джеїв, які гратимуть на вечірках електропоезії свої треки із віршами, здатен зібрати у Європі повні клуби. Тому те, що вони усі зібралися в одному місті, в Чернівцях – непересічна подія, яка у фанів електронної музики викликає захват, – наголосив Андре.

Серед інших цікавих подій, які неможливо проґавити – представлення нової книги Юрія Андруховича, яку він писав три роки, та концерт-вистава «Гуманісти» Леся Подеревянського та Олега Скрипки.

З інтерв’ю Юрія Андруховича «Українській правді»:

– Цього року ви є одним із хедлайнерів на міжнародному поетичному фестивалі «Meridian Czernowitz». Генеральним партнером виступає група Фірташа. Як ви до цього ставитеся?

Ось я щойно від вас про це почув. Не вірити Вам підстав у мене немає. А відповім я хіба що так: це все клопоти фестивального керівництва. Ми ж насправді не знаємо, які перепони їм доводиться долати для того, щоб ця багатоступенева і складна акція все-таки відбулася. Через яких «смотрящих» пробиватися.

Фірташ? Окей, хай покращує собі карму добрими справами…

Щоправда, справжня презентація книги відбудеться аж 11 листопада в Києві та 13 – у Чернівцях. Та й з виставою ледь не трапився казус: управління культури облдержадміністрації не дало організатором дозвіл проводити її в «Літньому театрі» (злякалися матюків? – авт.). Тому буквально в останній момент її проведення довелося перенести в «Егоїст-палац».

Христя Венгринюк, координатор «Молодіжної сцени» та «Відкритого мікрофону». Особлива увага до молодого покоління поетів – одна із родзинок «Meridian Czernowitz»

Цікавими обіцяють стати і кінопоетичні заходи, хоча б тому, що до Чернівців приїде Томас Вольфарт, добре знаний в Європі своїм поетичним кінофестивалем «Zebra» та багатьма іншими міжнародними поетичними проектами. Ще й фільми привезе!

Отож, приходьте – не пожалкуєте!

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *