Хто руйнує Вірменську церкву?

Після публікації в минулому числі «Версій» інтерв’ю з головою чернівецького обласного вірменського національно-культурного товариства «Аревік» Віктором Давидовичем, до редакції звернувся директор чернівецької обласної філармонії Петро КАЗИМІРЧУК. Йдеться про церковні служби у Вірменській церкві, яка перебуває на балансі філармонії. Пан Казимірчук вважає претензії вірменської громади необґрунтованими.

– Мене обурили претензії вірменської громади, – розповідає п. Казимірчук. – Найперше, будівля церкви перебуває на балансі філармонії, куди її передала обласна рада. Це означає, що за неї відповідаємо ми. Вірменській громаді надали можливість проводити богослужіння за погодженим графіком з оплатою комунальних послуг.

Мало того, що графіку громада не дотримується, ще й поводяться вони досить нахабно, особливо їхній священик. Він приходить, коли вважає за потрібне, заважає проводити концерти і репетиції, самовільно вішає ікони ще й погрожує працівникам органного залу! Ось подивіться, тут купа скарг і доповідних, у яких люди пишуть, що священик погрожує навіть руки відрізати! (кореспондент перечитала майже десяток скарг – ред.) Ми не можемо привчити їх навіть двері закривати.

Це ж не наша примха, а необхідність. Унікальний орган, який коштує більше $1 млн., псується від найменших перепадів температури, тож ми навіть влітку не відключаємо котельню. Тому й перенести орган в інше приміщення, аби звільнити церкву, не можна – він збудований індивідуально для цього залу за гроші усієї буковинської громади.

Та й ремонтували зал за кошти обласного бюджету. Чомусь ніхто не хотів забрати церкву, коли огорожа розвалювалася, крісла були подряпані, а на голову погрожували впасти вітражі зі скла з свинцем. Вірмени не вклали у неї ні копійки!

– Що ж до кількості концертів, – продовжує п. Казимірчук, – то мабуть вірмени погано рахують. Ми маємо по 20 концертів щомісяця, на них приходять люди. І жодні барабани у церкві не грали, не було такого! На богослужіння приходить від сили до 30 людей, на концерт – до ста. То яких інтересів більше у громади?

Те саме стосується й весіль. Ось бачите, лист від родин, які вже замовили обряд. Це ж гроші як для них, так і для філармонії. Бюджет не може утримувати всю філармонію, тож за виручені гроші ми пошили нові костюми артистам і оркестру, купили 3 транспортних засоби. І що поганого у весільних церемоніях? Ніхто там не хуліганить, приходять переважно відомі й поважні родини. Пити «Шампанське» ми заборонили.

Коли прийде розпорядження голови ОДА чи облради заборонити весілля, ми заборонимо, але вірменська громада цим не розпоряджається. І взагалі, будівля вірменської церкви занесена до переліку об’єктів, які не підлягають приватизації, тобто не можуть бути нікому передані.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

P.S. Вислухавши обидві сторони, редакція вважає, що єдиним виходом з ситуації залишається славнозвісна буковинська толерантність. Треба лише першими зробити крок до компромісу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *