Козак Гаврилюк, бабаї та бабуся з динозавром

Марися Рудська презентувала в Чернівцях свої «Добрі знаки»

IMG_1886

Маленький Париж відвідала надзвичайно талановита особистість – філолог і художник-ілюстратор з Києва Марися Рудська. 5 липня у «Найкращій кав’ярні на розі Університетської та Сковороди» відбулося відкриття виставки її картин «Добрі знаки», яка триватиме до 5 серпня.

Тут можна побачити і лисиць, і бабусь з добрими очима, і навіть дивних бабаїв «родом з дитячих переживань». Кожна з цих картин дарує тепло своїм поціновувачам. «Люди по натурі такі, що носять у собі якісь приховані страхи та тривоги. Їх і символізують ці монстри», – розповідає Марися Рудська.

IMG_1893

Окрім внутрішніх емоцій, які художниця яскраво  проявляє у своїх роботах, важливу роль відіграє її уважність до навколишнього середовища. «В останній роботі, яку я опублікувала на Фейсбуці, була зображена бабуся з маленьким хлопчиком і величезним динозавром під рукою. Побачивши їх на вулиці, я не могла відвести погляду» – згадує з посмішкою Марися.

Особливу увагу на виставці привертають картини, створення яких розпочалося під час революції на Майдані.  Пригадуючи події 19 лютого на Грушевського, дівчина зізнається: «Саме тоді мені наснився «коктейль Молотова» у вигляді витинанки, із пляшки вибризкували вогняні квіти. Це був прямий посил з підсвідомості. Після цього у мене з’явилися цікаві усвідомлення подій: що це не просто політична акція, це боротьба добра і зла. Картини, на якій зображений козак Гаврилюк, що перемагає злого змія, бочка та палаюча шина – це моя потреба показати людям важливі символи цього часу».

IMG_1889 IMG_1926

Сьогодні серед метушні і хвилювань важко зупинитися та придивитися до дрібниць, які насправді можуть сповнити душу радістю. «Мені притаманно тлумачити всі забобони в добру сторону і помічати добрі знаки, – розкриває таємниці свого сприйняття буденності Марися. – Коли прокинусь зранку і побачу поруч пір’їну, мені спадає на думку, що тут побував янгол. Це можна пояснити з точки зору релігії, містики чи міфології, але я намагаюсь вчепитися за якнайбільшу кількість оцих добрих знаків. Це саме те, чим поступово і наповнюється моє життя».

IMG_1904

IMG_1913

На Буковині дівчина далеко не вперше, тож із радістю відгукнулася на пропозицію потішити місто своїми картинами. «Чернівці – це такий містичний локус моєї родини, – каже Марися. – Тут у мене аж три родинних «доторки» й, відповідно, дуже багато людей дорогих мені». При відвідинах Чернівців враження поступово накопичувалися. І цього разу художниця приїхала з кількома порожніми рамками, які вона упродовж місяця заповнить побаченими в місті «добрими знаками»…

Інна САВЧУК, студентка журналістики ЧНУ, фото автора

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *