Дні єврейської культури на Буковині

Головною подією цього масштабного заходу стало проведення Памятної міжнародної конференції з мови та культури їдиш, на яку до Чернівців приїхали науковці з 12 країн світу.

За словами голови Асоціації єврейських організацій та громад України Йосифа Зісельса, конференція є науковою й головним чином стосується тих, хто володіє мовою їдиш. Захід відбувався у Мармуровій залі ЧНУ і транслювався на YouTube каналі – українською та англійською мовами.

Різні грані єврейської культури демонструють тижнем єврейського кіно, виставкою старих видань мовою їдиш, вечором єврейської поезії, виставкою творів єврейських художників Буковини тощо.

На думку Йосифа Зісельса, для єврейського світу проведення такого міжнародного форуму – подія знакова, вона відбувається у пам’ять конференції, яка відбулася ще в далекому 1908 році. Пан Йосив нагадав, що десять років тому подібна конференція теж проходила в Чернівцях і вирізнялася своєю аполітичністю та суто науковим характером.

Організатори конференції –  Єврейський університет в Єрусалимі, Міжнародний центр мови та культури ідиш при Світовому єврейському конгресі (Вільнюс, Литва), Центр досліджень історії та культури Східноєвропейського єврейства Національного університету «Києво-Могилянська академія», Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Чернівецький музей історії та культури євреїв Буковини, за підтримки  Чернівецької ОДА та Чернівецької міської ради. Серед спонсорів та співорганізаторів – Всесвітній єврейський конгрес, Організація «Українсько-єврейська зустріч» (Канада), Асоціація єврейських організацій та громад (Ваад України), Київська філія Євроазіатського єврейського конгресу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *