Буковинки в Сучаві переграли музикантів трьох європейських  регіонів

На початку нинішнього серпня у найближчій нашій румунській сусідці – Сучаві – відбувався міжнародний митецький молодіжний турнір «Чотири регіони для Європи». Культурний проект у рамках турніру стосувався формування камерного оркестру незвичним чином: по 5 представників з нестоличних округів 4-х європейських країн – німецької Швабії, французького Майєнну, Сучавського повіту Румунії та Чернівецької області України – загалом 20 учасників – попередньо представили записи своєї виконавської творчості, із якими учасники з інших названих країн мали ознайомитися та порепетирувати їх перед поїздкою. Координатор культурного проекту та диригент камерного оркестру, який мав скластися на проекті Раймунд Йоханнес Онесчук, викладач Сучавського музичного коледжу.

Нашу  делегацію представляли студентки Чернівецького обласного коледжу мистецтв ім.С.Воробкевича Еріка Черкез, Юлія Созанська, Даніела Паламарюк, Юлія Козловська та Кароліна Шиманська. Готував дівчат до поїздки досвідчений педагог і оркестрант, керівник групи віолончелей Чернівецького симфонічного оркестру Ігор Кадюк. Вже у Сучаві щоденні репетиції проводилися у Центрі Підтримки  Буковинських традицій. Робочою мовою була англійська.

Зустрілися й з труднощами, адже рівень підготовки учасників був різний. І можна сміливо визнати, що наші дівчата були найсильніші і вели за собою оркестр. Диригент був у захваті від них. Але, окрім репетицій, було багато різноманітних цікавих заходів: відкриття футбольного турніру, офіційний прийом у Сучавській повітовій раді (аналогічно до нашої обласної ради). З екскурсіями ми відвідали Сучавську князівську фортецю, Музей буковинського села, Музей історії та монастиря Драгомірна.

8 серпня під час офіційної вечері всіх делегацій відбувся виступ камерного оркестру, який виконав 8 творів (по 2 запропонованих від кожної країни). Спільний результат продемонстрував присутнім твори Жоржа Бізе, Жака Оффенбаха, Вольфганга Амадея Моцарта, Йоганна Пахельбеля, Чипріана Порумбеску. Від чернівецької делегації запропоновані «Буковина» – обробка місцевої мелодії, в якій переплітаються різні мотиви й ритми нашого багатонаціонального краю – та «Мелодія» Мирослава Скорика. До речі, твір «Буковина» виконувався першим у концерті й тільки у виконанні наших дівчат і одного румунського альтиста, бо визнаний… занадто складним для інших учасників. Диригент проекту представив «Буковину» перед концертом як сюрприз для слухачів. 

Ліра АГЕЄВА, керівник делегації, викладач коледжу

 

На фото:  (зліва направо) Даніела Паламарюк, Юлія Козловська, Раймунд Йоханнес Онесчук, Юлія Созанська, Ліра Агеєва, Еріка Черкез, Кароліна Шиманська.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *