Погляд Івана ДУПИ: Що кличе в депутати?

 

Анекдот замість епіграфа:

– І чого нас усі так ненавидять? Що ми їм поганого зробили?

– І я не розумію! Ми ж узагалі нічого не робимо!

 

Коли вляглися виборчі пристрасті, я, ваш вірний Іван Дупа, вирішив поцікавитися, чого це конкурс на одне місце у Раду вищий за деякі престижні виші: мало не 13 осіб на одне депутатське крісло. І знайшов для себе дещо навіть цікавеньке.

 

Виявляється, зарплата в депутата більша, ніж у Президента. Щоправда, у парламентарів українських вона найменша серед європейських країн і таке отримають у спадок  новообрані нардепи. Натомість вони мають компенсацію за житло у Києві та, що насправді важливе у світлі нинішніх реалій, – безкоштовний похорон. І це лише частина бонусів народних депутатів.

Кожний новоприбулий нардеп отримує власний кабінет. Ну як же без кабінета? І помічники потрібні: законодавча діяльність вимагає багато сил та інформації. Офіційну зарплату від апарату ВР отримуватимуть до 5 з помічників, на яких кожному депутату дають близько 50 тис.грн. А на громадських засадах – хоч 30 бери. Аби лиш у кабінеті вмістилися.

Самі ж нардепи отримують близько 30 тис. грн на місяць – і це найменша зарплата серед європейських парламентів. Та наших обранців це не відлякує, адже отримують ще й низку компенсацій. Якщо нардеп не має власного житла у столиці, йому дають 650 гривень на добу – це до 20 тисяч гривень на місяць, незалежно від реальної плати за помешкання.

За пересування в столиці теж не свої кревні викладають: з бюджету кожному виділяють до 8 тис.грн на проїзд. І першочергово продають квитки на будь-який вид транспорту. Не кажучи вже про можливість скористатися послугами автопарку ВР, щоправда, з лімітованою кількістю годин.

Діяльність депутатська вартує кожному з них сил і нервів, то ж до їхніх послуг найкраща клініка країни – «Феофанія». І раз потрапивши туди на облік, залишаєшся на ньому пожиттєво. А от побачити умови, в яких лікують високопосадовців, не вийде: журналістам туди з камерами – зась!

Відпустка народного депутата триває 45 діб. Трохи образливо, бо на три дні менше, ніж у вчителя. Мабуть, депутати нинішні мають ще над цим попрацювати.

І ні з чим незрівнянний бонус: у разі смерті депутата мають  поховати безкоштовно. Він же сам уже ні про що подбати не зможе!

Цікаво, що на пільги можуть розраховувати і чада нардепа з домочадцями. Наприклад, якщо родина також переїжджає до столиці, то за нею зберігається попереднє робоче місце, а Служба зайнятості зобов’язана знайти аналогічну посаду у Києві. І знаходять же!

А ще цікавіше, що нардепи фактично не звітують про свої витрати, відтак компенсації часто стають додатковим заробітком. Ні, таки нашим краще: у європейських країнах депутатськими витратами займаються органи незалежні, які рахують кожну витрачену копійку. Бо це ж гроші платників податків.

Мабуть, варто-таки було податися в депутати…

Іван ДУПА, чернівчанин, не нардеп

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *