Благодійний концерт Жана-Марі Леруа у Малій Базиліці Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях

У храмі Воздвиження Всечесного Хреста традиційно до визначних дат відбуваються концерти класичної та духовної музики. 20 серпня у стінах храму звучала духовна музика у виконанні французького органіста Жана-Марі Леруа.

А 19 серпня відбувся концерт Жан-Марі Леруа у рамках відзначення 25 років залу органної та камерної музики Чернівецької обласної  філармонії.

Великий друг України Жан-Марі Леруа привіз 10 ікон, викладених бісером його дружиною Вів’єн – Vivian Espina. Ці ікони продавалися під час концерту у Малій Базиліці: частину коштів музикант передає для реставрації костелу, а частину – на потреби  українським бійцям.

Щиро вдячні пані Вів’єн Еспіна (Vivian Espina) за чудові роботи, які придбали чернівчани у храмі.

Жан-Марі Леруа – органіст і диригент із Франції. Від 2010-го є головним органістом відомої церкви Нотр-Дам де Назарет.

Закінчивши Школу Канторум при Паризькій консерваторії у Жана і Марі-Луїз Лангле, Жан-Марі Леруа став професійним органістом і диригентом. Протягом 30-ти років він грав у багатьох церквах Парижу (Нотр-Дам, Святої Клотільди, Святого Євстафія тощо).
Жан-Марі Леруа багато виступає у нашій країні, допомагає українським музикантам у Франції, а під час своїх концертів в Україні завжди виступає з благодійною метою, по можливості допомагає й українській армії. Жан-Марі Леруа вже дав в Україні понад 50 концертів.

Перед концертом свої настанови і поради дає Жан-Марі Леруа асистенту концерту Олександру Кривичу, піаністу, випускнику Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського.

З вітальним словом перед концертом виступив настоятель храму Воздвиження Всечесного Хреста Римсько-Католицької Церкви в Україні м.Чернівці отець Анатолій Шпак.

У концерті 20 серпня звучали твори: Джироламо Фрескобальді «Токката на Вознесіння»; Йоганн Пахельбель « Прелюдія і фуга ре мінор»; Дітріх Букстегуде «Хорал Ми молимося до Святого Духа»; Йоганн Себастьян Бах « Дві прелюдії і фуга для повільного виконання на клавірі»; Георг Фрідріх Гендель « Пассакалья соль мінор»; Йоганнес Брамс «Два хорали»; Клод Бальбастр « Дві різдвяні п’єси».

Завершився чудовий концерт! Браво!
Дякуємо всім, хто брав участь у концерті, в його організації і проведенні, дякуємо доброчинцям.

На своїй сторінці у ФБ пані Наталія Фещук зробила наступний фінансовий звіт: 10 ікон, які виклала бісером дружина органіста Вів’єн, було продано на суму 1.520 грн. Як пожертву для музиканта люди вкинули у скриньку 825 грн. Разом – 2.345 грн.
Із зібраних 2.345 грн. – 1.000 віддали Жану-Марі, адже він завжди виступає в Україні благодійно, і на поїздки витрачає власні кошти. За бажанням пана Жана-Марі, решту коштів йшли на парафію костелу та для української армії. Але настоятель костелу о. Анатолій Шпак розпорядився всі гроші – 1.345 грн. віддати капелану о. Василю Гасинцю для потреб наших бійців.

 

А Жану-Марі Леруа побажаємо доброї дороги. Ввечері, після концерту він вирушив назад, у Францію…

Дякуємо пану Жану-Марі Леруа за музику, пані Вів’єн – за роботи, дякуємо доброчинцям, дякуємо бійцям на фронті, які виборюють для нас мир і спокій…

Більше фото з концерту за посиланням – ЖАН-МАРІ ЛЕРУА ВИСТУПИВ З КОНЦЕРТОМ У МАЛІЙ БАЗИЛІЦІ ВОЗДВИЖЕННЯ ВСЕЧЕСНОГО ХРЕСТА…

©Тетяна Спориніна,
фото автора і SergyiS

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Благодійний концерт Жана-Марі Леруа у Малій Базиліці Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях”