Бальні танці – спорт чи мистецтво? – Прекрасна хвороба!..

До 70-річчя нашої області в Чернівцях проведуть чемпіонат Європи з бальних танців.

Клуб «Данс-лайф», який працює у приміщенні гімназії №3, попри свою молодість, має всі підстави для великих амбіцій. Вихованці клубу відомі далеко за межами України, а цього року педагоги й батьки юних танцюристів замахнулися на втілення потужного проекту – проведення в Чернівцях чемпіонату Європи з цього красивого й видовищного виду спорту.

Попри відому елітарність цього захоплення, організатори чемпіонату мають на меті зробити для чернівчан та гостей міста цілком доступне шоу: щоби якомога більше людей його побачили, і не просто провели час, а пережили такої ж сили емоції, напругу й пристрасть, які переживають творці цього мистецтва. І захотіли відчути це знову…

Честь Чернівців у європейських змаганнях відстоюватимуть юні Артур Соломович і Валерія Чернишевська (на фото). 12-річний Артур займається бальними танцями вже шість років, його партнерці Валерії – тільки десять.
Володарі Кубку світу зі спортивних танців у категорії «Юніори-1-рейтинг» (і не лише, але це – одна з «найсвіжіших» їхніх перемог) у чесній боротьбі обходять десятки пар суперників з усього світу! Та й на будь-яких змаганнях поважні члени журі, фахівці, навіть педагоги суперників до Артура й Валерії давно вже ставляться із повагою: їх добре знають в обличчя, впізнають танцювальну манеру, а поміж конкурсними номерами із повагою тиснуть руку і пророкують велике майбутнє.

А серед конкурсантів із Західної України, з якими діти перетинаються найчастіше, вони вже мають багато друзів. Тим часом Артур і Валерія підкорюють інші країни – Румунію, Болгарію, Австрію, Польщу, Німеччину, їздять на навчальні семінари. Та й зараз, коли в їхніх однолітків канікули, Артур і Валерія щодня тренуються…

Цікавлюся у мами Артура, Марини Соломович, що таке, на її думку, спортивні бальні танці – спорт чи мистецтво?

– Це… хвороба. До того ж заразна (сміється). Діти, якщо день не позаймаються, починають нудитися, пританцьовувати вдома… Вони вже не можуть без танців. І ми, батьки, – також…

– Знаю, що Артур захоплюється також малюванням?

– Так, йому це подобається, і він навіть мав певні успіхи, бачив себе у майбутньому дизайнером. Але те залишилося просто захопленням, а рух, танці – вже його життя.

– Як дизайнер у душі, Артур дає поради щодо створюваних для пари костюмів?

– Костюми, насправді, ми, батьки, створюємо самотужки: ідеї, кольори, візерунки, деталі беремо переважно в Інтернеті, щось додаємо своє, шиємо, вишиваємо… Артур порад не дає, просто якщо йому не подобається, він не вдягає…

– Яким бачите своє шоу 7-8 серпня?

– Видовищним і демократичним! Сьогодні у Чернівцях, на жаль, спортивні бальні танці не на такому рівні, як хотілося б. А ми хочемо показати розкішне світське свято: із гарним освітленням, численною публікою, поважними у професійних колах гостями, відомими учасниками. І, водночас, щоби воно було доступне за ціною, адже це для нас не бізнес, а лише рейтинг і престиж – цього виду спорту, наших дітей і нашого міста!

– Де планується проведення чемпіонату?

– Це будуть два майданчики у «Панорамі» – над фонтаном і на другому поверсі. Розважальний центр допомагає нам із приміщенням, це наші найбільші спонсори. Ще кілька кондитерських фірм уже підтвердили свою участь. «Контік», «Парнас», «Бескід-трейд» допоможуть із ласощами для призерів. Усе решта залежить від нас чотирьох – батьків юних чемпіонів. Шукаємо серйозних спонсорів, але поки не знайшли.

Великі фірми відмовляють: кажуть, футбол, бокс – це масовий спорт, а бальні танці не такі поширені, тож і рекламуватися на їхньому тлі невигідно. Ми розуміємо, що далі буде простіше, коли нас уже знатимуть, а для першого разу має знайтися той, хто в нас повірить.

– Кого чекаєте на турнір?

– Передбачається, що судитимуть змагання представники восьми країн Європи, серед яких Німеччина, Польща, Данія. Для учасників триває реєстрація, остаточні списки будуть готові за тиждень до турніру. Але вже знаємо, що зареєструвалися пари – представниці доволі сильних шкіл Росії, це престижно. Багато хто телефонує, цікавиться організаційними моментами. Приємно, що всі вони чули про Чернівці, і сподіваюся, що скористаються нагодою побачити місто на власні очі. Принаймні ми до цього докладаємо багато зусиль.

– Розумію, що рано говорити про те, що буде після турніру, спочатку треба провести його. Але ж ви про це думаєте?

– Думаємо. Ми не зупинимося на разовій акції. Представники столичних танцювальних кіл проявляють зацікавленість проектом і обіцяють підтримати нашу ідею запровадити такі чемпіонати саме в Чернівцях двічі, а то й тричі на рік.

– Потягнете? Адже вас сьогодні тільки четверо…

– Мусимо. Ми ростимо чернівецьких чемпіонів. І саме тут шоу буде сильне і гарне. І чесне!

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *