Злодії підвищують ставки

Торік у сфері банківської діяльності органи міліції викрили 137 злочинів-«мільйонників». Загалом же 2009-го працівники ДСБЕЗ викрили 3300 злочинів, у тому числі безпосередньо в банках – 1531. Кожен 6-й випадок «тягне» на понад 100 тис. грн.

За порушеними кримінальними справами сума збитків сягає 200,06 млн. грн. (проти 89,6 млн. грн. 2008-го); накладено арешт на майно в сумі 174, 4 млн. грн. До відповідальності притягнуто 903 особи. До суду вже направлено кримінальні справи за 2993 злочинами.

Службові особи банку вчиняли протиправні дії поодинці, групою або у змові з фізичними особами – не працівниками банку.

Найбільш поширені шахрайські схеми:

■ кошти з рахунків вкладників знімаються за підробними документами;

■ кошти самих банківських установ розкрадаються за допомоги фіктивних кредитних договорів;

■ хабарі (так звані «відкати») за надання кредитів;

■ оформлення кредитів на підставних осіб або без відома позичальника.

При цьому фальсифікується інформація про фінансовий стан позичальника, про наявність заставного майна тощо.

За даними НБУ, станом на 1 січня 2010 року в України зареєстровано 196 банків. Ліцензію на здійснення банківських операцій мають 184 банки. Із загальної кількості зареєстрованих 49 банків створено за участю іноземного капіталу, у тому числі 18 зі 100%-м іноземним капіталом.

Найбільша кількість чинних центральних банківських установ зосереджена в м. Києві (106), Дніпропетровській (15), Харківській (12), Одеській (10), Донецькій (11) областях, що свідчить про суттєві обороти грошових коштів у зазначених регіонах.

НБУ вживає заходівдля запобігання негативним наслідкам фінансової та з метою забезпечення збереження активів і капіталу при загрозі платоспроможності, у 16-ти банках призначено тимчасову адміністрацію. Скорочуються витрати банків за рахунок скорочення працівників та заробітної плати, закриття філій та відділень банків, шляхом зменшення витрат на оренду приміщень тощо.

За матеріалами Департаменту ДСБЕЗ МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *